Adım Adım Viral Eşantiyon Kılavuzu

Sosyal medya üzerinden eşantiyon ürün dağıtmak oldukça popüler bir pazarlama yöntemidir. Kurumsallaşma yolunda birçok marka, YouTube fenomeni ve Influencer, daha çok müşteriye ulaşmak için bu yöntemi kullanıyor. Bu durum asında insan psikolojisinin yapısı ile ilgili bir çalışmadır. “Ödül ve Ceza Algoritması” olarak nitelendirilen bu durum, insanların basit bir eylem karşılığında ödüllendirildiğini gördüğünde, o eyleme karşı daha istekli yaklaştığını gözler önüne sermektedir.

Yapılan çalışmalarda; çeşitli kurum ve kuruluşların ödül algoritması ile birlikte çalışanlarını, müşterilerini ve potansiyel müşterilerini, hedefleri doğrultusunda yönlendirmek amacıyla ödül sistemi kullanarak başarıya ulaştığı gözler önüne sermiştir.

Adım Adım Viral Eşantiyon Kılavuzu

Viral eşantiyon da ödüllendirme algoritması içerisinde sıklıkla kullanılan bir pazarlama stratejisi. Oluşturulan strateji ile birlikte hem mevcut üye ve müşteriler hem de potansiyel üye ve müşteriler marka yönlendirmesine daha çabuk uyum sağlamaktadır.

Bu pazarlama stratejisi sayesinde; internet siteniz, sosyal medya hesaplarınız ve çeşitli kampanyalarınız ile ilgili erişiminizi büyütmeniz mümkün olacaktır. Bir ödül karşılığında, yönlendirmenize katılan insanlar, sizin belirttiğiniz yönlendirmelere katıldığı gibi gelecekte de potansiyel müşteri ve üye olarak da yönlendirmelerinizin bir parçası olarak kalmayı sürdürecektir.

Kampanyayı oluşturmak kadar, doğru şekilde yönlendirebilmek de oldukça önemli. Viral eşantiyon kampanyasında hazırlanan bütçe, planlama ve üyelere vaat edilen ödüllendirme noktasında her adımın kusursuz işlemesi gerekmektedir. Aksi taktirde hazırlanan pazarlama stratejisi, olumsuz şekilde de sonuçlanabilir.

Doğru planlama, doğru yönlendirme, doğru ödüllendirmenin kusursuz ilerlemesi için sizlere Adım Adım Viral Eşantiyon Kılavuzu’nu bir araya getirdik.

Viral Eşantiyon Etkili Mi?

İnsan zihni dopamin ödülleriyle çalışmaktadır. Yapılacak işin sonunda ödül almak, o işi gerçekleştirmek için büyük bir motivasyon sağlar. Günlük yaşamınızı bir düşünün. Sürekli bir sonraki ödülü almak için çaba harcıyoruz. Hayat koşuşturmacasında daha yüksek gelir sahibi olmak, yeni araba almak veya en basitinden güzel bir yemek tüm davranışlarımızı belirliyor. İnsan psikolojisinin bu yönüne hitap ederek takipçilerinizi işletmenizi büyütmek için teşvik edebilirsiniz.

Viral Eşantiyon yöntemi ile takipçilerinize ödül karşılığı sizi büyütmeye yardımcı olmalarını samimi bir dille isteyin. Takipçilerinizden sizin için yapmalarını istediğiniz birçok farklı görev olabilir. Bunlara örnek olabilecek birkaç fikri derledik:

  • Abone olmak
  • Gönderiyi veya sayfayı paylaşmak
  • E-posta adresi ve telefon numarası gibi bilgileri vermek
  • Arkadaşları yorumlara etiketlemek
  • Gönderileri beğenmek vb.

Viral Eşantiyon Düzenleme Adımları

Düzenleyeceğiniz viral eşantiyon kampanyası için çeşitli adımlar bulunmaktadır. Bunlar her kampanyaya göre değişiklik gösterse de bizim tavsiye ettiğimiz düzenleme planı bu şekildedir:

1. Vereceğiniz Ödülü Seçmek

Dağıtacağınız eşantiyon ürünü seçmek en önemli ve ilk adımdır. Ödülün hedef kitlenizle ve yaptığınız iş ile uyumlu olması gerekiyor. Bunun için hedef kitlenizi analiz etmeli ve onları tanımalısınız. Hedef kitlenizi analiz etmek için çeşitli sosyal medya veya web site araçları bulunmaktadır. İyi bir analiz için bu araçlardan yardım almanız oldukça akıllıca bir seçim olur.

Hedef kitlenizi tanıdıktan sonra sıra geldi ödülü seçmeye. Bir ürün satıyorsanız bu ürünlerden bazılarını ücretsiz vermek güzel bir seçenek olabilir. Örneğin kitap sattığınız bir E-Ticaret siteniz varsa, en son çıkan kitaplardan birkaç tanesini seçmek kullanıcılarınızı oldukça mutlu edecektir.

Alakasız bir ürünü eşantiyon olarak vermek de duruma göre uygun olabilir. Örneğin vereceğiniz ödül çok popüler bir ürün ise birçok kişiyi etkisi altına alabilir. Neyi seçerseniz seçin, hedef kitlenize hitap edecek bir şey olduğundan emin olun. Yoksa kampanyanız başarısızlıkla sonuçlanabilir ve viralleşmeyebilir.

2. Marka Ortaklıkları Belirleme

Viral eşantiyon kampanyanızın ilk adımı ödülü seçtiğinize göre sıra sonraki adıma geldi. Burada önemli bir soru karşımıza çıkıyor. Eşantiyon ürünün maliyetini siz mi karşılayacaksınız, yoksa onu üreten markayla ortaklık mı kuracaksınız? Çoğu kişi, özellikle influencerlar, ikincisini tercih ediyor.

Eğer yeterli maddi kaynağa sahipseniz, eşantiyonu cebinizden ödemek mantıklı bir seçenek olabilir. Yeterli kaynağınız yoksa, ama takipçi sayınız fazlaysa, sosyal medyadan güçlüyseniz ortaklık yoluna gitmek işlerinizi kolaylaştırır.

Bu başlık altında ortaklık konusuna ve ortak seçme kriterlerine değineceğiz. Bir ortaklık sadece kampanya maliyetini karşılamak demek değildir. Ortaklık aracılığıyla daha fazla kişiye ulaşırsınız ve iki taraf da kara geçer. Ortağınızı iyi planlayarak seçerseniz, sonraki aşamalarda kampanyanın başarısına etki etmiş olursunuz. Peki iyi bir ortak kriterleri nelerdir? Haydi, bunlara bakalım:

  • Ortağınızla aynı hedef kitleye hitap etmelisiniz. Bu sayede ortaklığın bir anlamı olur ve iki taraf da kazanır.
  • Aynı hedef kitleye hitap eden ama farklı işler yapan markalar olmalısınız. Yani kısaca iki rakip firmanın ortak bir kampanya düzenlemesi mantıklı olmaz.
  • Ortağınızla kitlelerinizin boyutu birbirine yakın olmalı ki, böylece kampanyadan eşit ölçüde kar sağlayabilirsiniz. Tabii bunun istisnai durumları da bulunmaktadır.

3. Marka Ortaklarıyla İletişime Geçme

Bu kriterler doğrultusunda ortaklık yapacağınız markayı daha iyi seçebilirsiniz. Bu markaları bir liste haline getirip hepsiyle tek tek iletişime geçmelisiniz. Bunun ayrıntılarını bir sonraki başlıkta bulabilirsiniz. Ama önce ortaklık yapmak istediğimiz markaları bulalım. Hayalinizde bu kriterleri taşıyan markalar hakkında fikirleriniz oluştu ama bu markaları nereden bulacağınızı bilemiyor musunuz? Markaları aramak için iki adet taktiğimiz var:

  • Sosyal medyada takipleştiğiniz markaları bulun: Çoğu zaman takipleşiyor ve birbirinizin gönderisini beğeniyor olmak daha iyi bir iletişim sağlar. Sosyal medyanın gücü ile aradığınız markanın o olup olmadığını karar verebilirsiniz. Bunun için gönderilere ve alınan yorumlara bakmak kafanızdaki soru işaretlerini giderecektir. Sadece sizi takip edenlerle sınırlı kalmayın, takip ettiğiniz markanın takip ettiği hesapları da inceleyin.
  • Anahtar kelimeleri aratın: İşinizi açıklayan anahtar kelimeleri sosyal medya ve Google üzerinde arayarak, ortaklık yapabileceğiniz birçok markaya ulaşmak mümkün. Anahtar kelimeler konusunda yaratıcı olun ve müşteriler veya firmalar gibi düşünme çalışın.

Bir marka ortaklığı yaratma başarınızı arttırmak için en az 10 adet markadan oluşan bir liste hazırlayın ve iletişime geçin. Bunu yapmanın en iyi yolu her zaman e-posta göndermektir. Fakat duruma göre mesaj atmak da uygun olabilir. Ortağınızla iletişime geçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususları şunlardır:

  • Kopyala Yapıştırdan uzak durun. Her markaya özel bir mesaj oluşturmak markayla ciddi olarak ilgilendiğinizi gösterir. Biraz uğraştıracaktır ama aldığınız sonuçlardan memnun kalacaksınız. Kimse kopyala yapıştır olduğunu anladığını bir mesaja cevap vermek istemez.
  • Ne istediğinizi tüm detaylarıyla belirtin. Açık olmak her kapıyı açar.
  • Soru sormaktan çekinmeyin. Karşınızdakini harekete geçirin. Bu sayede aktif bir diyalog oluşur.
  • Markaya ne katacağınızı detaylıca belirtin. Bunu yaparken fazla abartmak iyi değildir, karşıdakinin güveni sarsılabilir.
  • Aynı şekilde sizin kazancınızı da açıklayın. Karşılıklı kazancın birbirine denk olmasına dikkat edin. Böylece iki taraf da viral eşantiyon kampanyasına istekli olur.

4. Duyurma

Tüm aşamaların nerdeyse yarısı tamam. Artık viral eşantiyon kampanyanızdaki ödülü ve marka ortağınızı seçtiniz. Sıra bu kampanyayı duyurmaya ve olabildiğince çok kişiye ulaşmaya geldi. Kampanyanızı duyurmadan önce belirlemeniz gereken çok az detay kaldı. Bu detaylar şu şekildedir:

  • Kampanyanın ismi: Net bir şekilde ödülün ne olduğunu söylemek, katılım açısından önemli.
  • Kaç kişinin kazanacağı ve ödül sayısı: Kampanya isminde veya açıklama metninde kazanacak kişi sayısını ve ödülleri açıklayabilirsiniz.
  • Kampanyanın ne kadar süre aktif olacağı: Bunun için net bir sayı yoktur ama ne çok uzun olmalı ne de çok kısa. Çok kısa olursa kampanya yeterince kişiye ulaşamaz ve viral olamaz. Çok uzun olursa da takipçileriniz sıkılabilir. Ortalama 5-7 gün yeterli bir süredir.
  • Kampanya koşulları: Koşullar net olarak belirtilmeli ve açık olunmalı.
  • Kampanya açıklama metni: Ödülleri ve koşulları açıklayacağınız metin okunması kolay ve kapsayıcı olmalı. İnsanların sorabileceği her konuyu içermeli. Böylece akılların bir soru işareti kalmaz ve kampanyaya katılım oranı artar.
  • Paylaşım: Kampanyayı gerekli görsellerle destekleyerek yarattınız. Eş zamanlı olarak hem ortağınız hem sizin paylaşması daha çok kişiye ulaşma açısından önemlidir. Tüm sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı unutmayın.

5. Çekiliş Gerçekleştirme

Viral eşantiyon kampanyanızı yarattınız. Umarız bu aşamada çok kişiye ulaşmışsınızdır ve beklentiniz karşılanmıştır. Peki çekilişi nasıl gerçekleştireceksiniz? Bunun için basit bir Google araması ile birçok online araca ulaşmak mümkün. En bilinen çekiliş gerçekleştirme araçlarını aşağıda listeledik:

SweepWidget

Sweep Widget

İlk kez bir çekiliş oluşturuyor olsanız bile bu aracın kullanımı kolaydır. Eşantiyon açılış sayfanıza, temel öğeleri kolayca ekleyebilirsiniz. Ücretsiz sürümü bulunmaktadır. Pro sürümleri aylık 29 dolardan başlamaktadır.

Easypromos

Easy Promos

Bu araç, Instagram’da yorum, mention ve hashtagler arasından seçmenize olanak tanır. Kazananları seçmek için Instagram yorum seçici uygulamasını kullanabilirsiniz. Aylık ücreti 29 dolardan başlar.

Shortstack

Short Stack

Bu araçtaki rastgele seçici, yorumlar arasından kazananları seçmenize olanak tanır. Ayrıca, işlemi birden fazla yorumla tekrarlamaya çalışan kullanıcıları önlemenizi sağlar. Ücretsiz deneme talebinde bulunabilirsiniz. Aylık ücreti 99 dolardan başlıyor.

Geri sayım bittiği anda çekiliş sonucunu duyurmak oldukça önemli. Sabırsız takipçileri kızdırmak istemezsiniz. Çekilişi canlı olarak yayınlamayı takipçilerinizin size güvenmesi için tercih edebilirsiniz. Ödülleri mutlaka ücretsiz kargoyla gönderin, bu sayede takipçinizi kaybetmezsiniz. Aynı zamanda sonraki çekilişlerinin başarısını sağlarsınız.

6. Yeni Müşterileri Kazanma

Sıra geldi viral eşantiyon kampanyasının esas amacına; daha çok kişiye ulaşmak. Sizi bu kampanya aracılığıyla takip eden kişilerin bir kısmı takipten çıkacaktır. Yine de çoğu kişi artık paylaşımlarınızı görmeye başladı bile. Bu kişilerin bilgilerini kaydedip yeni bir hedef kitle oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu hedef kitleye özel kampanyalar sunarsanız, yeni müşterilerinizin kalıcılığını sağlamış olursunuz.

Artık bir viral eşantiyon kampanyasının nasıl düzenleneceğine ilişkin tüm bilgilere sahipsiniz. Tek seferde istediğiniz başarıya ulaşamasanız bile, doğru planlamalar yaparak elbet ulaşacaksınız. Çekilişleri düzenli aralıklarla tekrar etmek kampanya başarısını arttırır. Tüm bilgiler bu kadardı, okuduğunuz için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir