E-Ticaret Muhasebe Kılavuzu

Günümüzde insanlara E-Ticaret yapılandırmasının nasıl işlediğini sorduğumuzda, oldukça basitleştirilmiş cevaplar veriyorlar. Fakat fiziksel bir işletmenin yapılandırması nasıl işliyorsa, kurumsal bir E-Ticaret sitesinin yapısı da aynı şekilde ilerlemektedir.

E-Ticaret yapılandırmasında birçok iş kolu bulunmaktadır: Site tasarımı, arama motoru optimizasyonu, ürün tedariği, ürün görselleri, ürün tanıtım içerikleri, sosyal medya yönetimi ve daha onlarcası… Bugünkü içeriğimizde sizlere E-Ticaretin pek de sevilmeyen bir meslek kolu olan muhasebe yapısından bahsedeceğiz. 

Kapsamlı Muhasebe Kılavuzu

E-Ticaret işletmelerinde yöneticilerin en az yönelim gösterdiği departman hiç şüphesiz ki muhasebe departmanıdır. Muhasebe, içerisinde barındırdığı para yönetimi, bürokratik işleri, evrak sunumları ve vergilendirme yapıları ile tamamen profesyonel olarak yürütülmesi gereken bir iş yapısıdır. E-Ticaret sitelerinde ise kullanılabilecek muhasebe kılavuzu, düşünüldüğü kadar zor olmayan bir yapı içermektedir. Bugün sizlerle E-Ticaret muhasebe kılavuzunu paylaşacağım.

Öncelikle şunu söylemekte fayda var; küçük ve orta ölçekli işletmelerin %41’i mali işlemlerini kendileri yönetmeyi tercih ediyor. Ancak konu E-Ticaret olduğunda, iş hacmi büyüdükçe mali durumun takip edilebilmesinin daha karmaşık hale gelmesinin kaçınılmaz olduğunu da hatırlatmak gerekir. Muhasebe departmanı günlük rutininde yaptığı eylemler, profesyonel bir dokunuş gerektirmektedir Muhasebecinin yaptığı işler:

  • Satış kontrolü
  • Gelen iade talepleri
  • Tedarikçiye ödemeleri
  • Nakliye ödemeleri
  • Bankacılık ücretleri
  • Eleman giderleri
  • Sigorta giderleri 
  • Vergilendirmeler
  • Fatura takipleri
  • İşletme sicili

Ama işin özü, alıp verdiğiniz tüm para hareketlerini uygun şekilde sınıflandırmakta yatıyor. Tabii sonrasında da takibini yaptığınız tüm para alışverişlerini resmi makamlara rapor etmelisiniz. İşletmenize uygun bir muhasebe sistemi oturmazsanız, elinizdeki tüm finansal verilerin altında ezilebilirsiniz. 

Kendini finansal okuryazar olarak tanımlayan girişimcilerin yalnızca %19’u, bunu gerçek anlamda yapabiliyor. 

E-Ticaret Muhasebesi ve Defter Tutma Arasındaki Fark Nedir?

İsterseniz temel bilgilerle başlayalım ve muhasebe alanında kim ne yapıyor buna bir göz atalım.

Defter tutma, parasal işlemlerinizi belgeleyerek düzenli bir şekilde kaydını tuttuğunuz bir muhasebe uygulamasıdır. Bu uygulamanın amacı, mali durumunuzu düzenlemek ve tanımlamaktır.

Defter tutma, şu işlemleri içerir:

  • Para alış – veriş işlemlerini sınıflandırma
  • Faturalandırma
  • Hesap mutabakatı
  • Bilanço hazırlığı
  • Bordro yönetimi
  • Hesap borçları ve alacak yönetimi

Muhasebe ise defter tutmanın bir sonraki adımıdır ve etki alanı daha geniş çaplıdır. Deftere kaydettiğiniz tüm verileri kullanarak işletmenize dair mali raporlar, modeller ve tahminler hazırlamanızı sağlar. Bu sayede şirketinizin ekonomik durumunu anlayabilir ve buna göre gelecek planı yapabilirsiniz. 

E-ticaret ve Defter Tutmak

Muhasebe işlemi şu görevleri içerir:

  • Düzeltme kaydının hazırlanması
  • Finansal hesapların denetlenmesi
  • Vergi planlaması
  • Finansal tahmin ve risk analizleri
  • Mali tabloların, raporların ve modellerin hazırlanması

Muhasebe takibi yapmak, işletmenizin geleceği için doğru kararlar almanızı sağlayacak finansal verileri ortaya çıkarır.

E-Ticaret İşletmeleri için Farklı Muhasebe Türleri

Tüm muhasebe işlemlerinizde sistemli ve planlı olmalısınız. E-Ticaret işletmenizin finansal verilerini düzenli takip etmek için uygulayabileceğiniz iki farklı muhasebe türü vardır:

  1. Nakit Esaslı Muhasebe
  2. Tahakkuk Esaslı Muhasebe

Nakit Esaslı Muhasebe 

Nakit esaslı muhasebe sisteminde para aldığınızda ya da verdiğinizde bunun kaydını tutarsınız. Nakit ödeme aldığınızda ya da elinizdeki paradan bir ödeme yaptığınızda bunu sisteme not edersiniz. Aşağıdaki görselde, nakit esaslı muhasebe sistemine ait bir örneği görüyorsunuz:

İki günlük kazanç: 1370 TL

Bu muhasebe sistemi, özellikle küçük ölçekli E-Ticaret işletmeleri için çok kullanışlıdır. Mantığı basit olduğu için yürütmesi kolaydır. Gerçekleştirdiğiniz tüm para işlemlerin olduğu gibi raporunu tutabilirsiniz. Önemli olan paranın el değiştirmesidir. Bu sistem ile ne zaman isterseniz, elinizde ne kadar para olduğunu görüntüleyebilirsiniz. 

Nakit esaslı muhasebe yönteminin bir başka avantajını ise vergi ödemeleriniz sırasında fark edeceksiniz. Yıl sonunda işletmeniz için gelir vergisi öderken, henüz almadığınız ödemeler için bir ödeme yapmak zorunda kalmazsınız. Çünkü sisteminizde, sadece elinize geçen ödemelerin kaydını tuttuğunuz için ileride alacağınız ödemelerden bugün sorumlu tutulmazsınız. Bu sayede, ödemeniz gereken vergi tutarı daha az çıkabilir. 

Nakit esaslı muhasebe sistemi şu işletmeler için oldukça idealdir:

  • Küçük ölçekli E-Ticaret işletmeleri
  • Üretici işletmeler
  • Talep üzerine ürün tedarik eden işletmeler
  • Amazon FBA mağazaları
  • Fabrikadan halka satış mağazaları

Ancak bu muhasebe yöntemi büyük ölçekli E-Ticaret işletmeleri için doğru bir seçenek değildir. Çünkü gelecekteki tahsilatlara ve yapılacak ödemelere kayıtlarda yer verilmez. Bu yüzden, işletmeniz aşağıdaki iki durumdan birine uyuyorsa, bu yöntemi uygulamaktan uzak durun:

  • Yüksek miktarda ürün depoluyor veya birden çok tedarikçiyle iş yapıyorsanız
  • Mali yardım almak için işletmeniz adına bir kredi başvurusu yapmayı planlıyorsanız

Tahakkuk Esaslı Muhasebe

Tahakkuk esaslı muhasebede, bir önceki sistemin aksine planlanan para alışverişinin de kaydını tutarsınız. Paranın banka hesabınıza ne zaman ulaştığı ya da elinizden ne zaman ayrıldığı önemli değildir. Yaptığınız her satış ve ödeme işlemini sisteminize kaydedersiniz. Aşağıda, tahakkuk esaslı muhasebe sistemine dair bir tablo görüyorsunuz:

İki günlük kazanç: 19450 TL

Örneğin, bu işletme koltuk satışlarından 12.550 TL kazanmış ve bu para tahsil edilmiş. Ancak 2. günde masa satışlarından kazandığı paranın 2 Ağustos’ta tahsil edilmesi planlanıyor. Masraflar kısmında ise, 300 TL’lik kargo ödemesi hemen yapılmış. Ancak tedarikçi ödemesinin 25 Temmuz’a kadar yapılması planlanıyor. 2.550 TL, bu ödeme yapılana kadar hesaptan ayrılmayacak.

Tahakkuk esaslı muhasebe, çoğu finansal kurum tarafından kullanıldığı için geleneksel muhasebe yöntemi olarak da adlandırılır. Maliye müfettişleri, yatırımcılar, vergi plancıları ya da işletmenizin finansal durumunu öğrenmek isteyen herhangi biri tarafından kullanılabilir. 

Muhasebe Kılavuzu

Basit olarak düşündüğümüzde, bu yöntem nakit esaslı muhasebeye göre daha kafa karıştırıcı görünebilir. Henüz elinize geçmeyen alacakları ve ödemesini gerçekleştirmediğiniz borçları da bu sistemde hesaba katmalısınız. Ancak bu yöntemi kullanmaya alıştıktan sonra, daha kullanışlı olduğunu göreceksiniz.

Bu sistem sayesinde, işletmenizin gelirine dair daha gerçekçi bir bakış açısına sahip olursunuz. Ayrıca, gelecekteki mali yükümlülüklerinizi de hesaba katarak, daha doğru ekonomik tahminler yapabilirsiniz. 

Tahakkuk odaklı muhasebe, tüm bu avantajların yanında birkaç olumsuz özelliğe de sahiptir. Kayıt tutma yöntemi, hesabınızda ne kadar para olduğunu tam olarak gösteremez. Gelecekteki gelirlerinizin de hesabını tuttuğunuz için, işletmenizin olduğundan daha kârlı görünmesine sebep olabilir. Bu nedenle, nakit akışınızı daha yakından takip etmelisiniz. 

E-Ticaret Mağazanız için Muhasebe Yapmaya Başlarken Nelere İhtiyacınız Var? 

Hangi muhasebe sistemini seçerseniz seçin, elinizde hazır olması gereken üç şeye ihtiyacınız vardır:

  1. Vergi kimlik numarası
  2. İşletmenize ait bir banka hesabı
  3. Muhasebe yazılımı

Vergi Kimlik Numarası

İşletmenizin vergi mükellefiyetiyle ilgili yapacağınız her işlemi vergi kimlik numaranıza göre yaparsınız. Vergi kimlik numarası 10 haneli bir sayıdır ve işletmenize özel bir numaradır. Türkiye’de kişisel vergi numarası olarak TC kimlik numaraları kullanılabilir. Ancak bir işletme sahibi olduğunuzda, işlemleri bir vergi kimlik numarasıyla yapmanız gerekir. 

Vergi kimlik numarasını şehrinizde bulunan vergi dairelerinden alabilirsiniz. Ayrıca numaranızı unuttuysanız, e-devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan sorgulayabilirsiniz.   

İşletmenize Ait Bir Banka Hesabı

İşletme ve kişisel finansmanlarınızı ayrı tutmak, muhasebenin altın kuralıdır. Bu yüzden, E-Ticaret işletmeniz için ayrı bir banka hesabı açmalısınız. Size daha çok avantaj sunan popüler bir bankayı tercih edebilirsiniz. Sonrasında, kişisel harcamalarınız için işletme hesabından harcama yapmamaya dikkat etmelisiniz. 

Ancak öte yandan, işletme giderlerinizi karşılamak için kişisel hesabınızdan harcama yapabilirsiniz. Bu harcamaların sonrasında geri ödemesini almak için “cepten gider” olarak kaydını tutmalısınız. Yine de yaptığınız bu harcama makul ölçüde olmalıdır, yoksa maliyenin denetleme radarına takılabilirsiniz. 

Muhasebe Yazılımı

Muhasebe uygulamaları ve çevrimiçi servisler, finansal işlemlerinizin kaydını tutmanıza yardım edebilir. Satış kaydı, gider yönetimi, rapor oluşturma, defter tutma gibi birçok işlemde zaman kazandırabilir. Küçük ölçekli E-Ticaret işletmelerin %50 bu tarz işlemlerini yürütebilmek için muhasebe yazılımı kullanmayı tercih ediyor.

E-Ticarette Muhasebeye Başlamanız için 5 Önemli Görev

Muhasebe kaydınızı tutmak için, haftalık veya aylık olarak yapmanı gerekenler şunlardır:

  • Tüm finansal işlemlerinizi sınıflandırın
  • İşletme bütçenize sadık kalın
  • Vergi ödemelerinizi takip edin
  • İade ödemelerinizi dikkat edin
  • Kayıtlarınıza işletmenize uygun şekilde tutmayı öğrenin

Her bir adıma ayrı özen göstermek, nakit akışınızı anlamanızda ve vergi ödemelerinizde yardımcı olacaktır.

Tüm Finansal İşlemlerinizi Sınıflandırın

İşlem sınıflandırması, E-Ticaret muhasebesinin temel bir uygulamasıdır. Nakit akış tablonuzdaki her işlemi gelir veya gider olarak işaretlemelisiniz. 

Kullanacağınız çoğu muhasebe yazılımı, işlemleri sizin için otomatik olarak sınıflandıracaktır. Bu nedenle bunu gözden geçirmeniz ve maaş, pazarlama, iade gibi ekstra kategorileri atamanız yeterlidir.

Mali işlemlerinizi sınıflandırmak, şu giderleri takip etmenize yardım eder:

  • Tek seferlik giderler
  • Aylık giderler

Daha sonra bu rakamları gelir – gider tablonuzu değerlendirmek, vergi ödemelerinizi planlamak ve işletme bütçenizi oluşturmak için kullanabilirsiniz.

İşletme Bütçenize Sadık Kalın

İşletme bütçesi tüm harcamalarınızı ve finansal yükümlülüklerinizi gösteren, düzenli gelirlerinize göre oluşturulmuş bir hesaptır. Elde ettiğiniz toplam sayı, kâr elde etmek için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu gösterir.

İşletme bütçesinin amacı size şu konularda yardımcı olmaktır:

  • Nakit akışı davranışlarınızı görüntüleme
  • Yinelenen ve planlanmamış harcamaları belirleme
  • Kâr elde etmek için harcamalarınızı ne kadar azaltmanız gerektiğini belirleme
  • Vergi ödemeleriniz için, belli bir bütçe ayırma
  • Borç yapmaktan kaçınma veya borç oranınızı azaltma
  • Uzun vadeli finansal hedeflere odaklanma

İşletme bütçenizi oluşturmak için yapmanız gereken iki işlem şunlardır:

  • Nakit akışınızı gözden geçirin
  • Bütçe tablonuzu haftalık oluşturun

Nakit Akışınızı Gözden Geçirin

Etkili bir bütçe oluşturmak için, düzenli olarak ne kazandığınızı ve harcadığınızı bilmelisiniz. Bunların birçoğunu daha sonra tekrarlayacağınız için, yaptığınız ilk harcamaları kaydedin. 

Muhasebe Nakit Akışı

Şu masraf kalemlerindeki harcamalarınıza dikkat edin:

  • Mal alımları
  • Tedarikçi ödemeleri
  • Çalışanların maaşları
  • Paketleme ve işleme
  • Kargo ödemeleri
  • Ödeme işlem ücretleri
  • İşletme hesabı masrafı
  • Yazılımlar, uygulamalar ve çeşitli abonelikler
  • E-Ticaret web sitesi hosting servisi
  • Pazarlama ve reklam giderleri
  • Vergi ödemeleri
  • Geri ödemeler

Ardından, planlı olmayan bir kerelik ödemelerinizi hesaba katın. Elde edeceğiniz toplam sayı, bütçenizin temelidir.

Satış hacimleri, fiyat dalgalanmaları, talep değişiklikleri, mevsimsellik ve piyasa koşulları nedeniyle gelirinizde dalgalanmalar yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda negatife düştüğünüz yani harcadığınızdan daha az kazandığınız aylar yaşayabilirsiniz. Bütçe oluşturmak, bu tarz dönemlere karşı hazırlıklı olabilmeniz için önemlidir.  

Bütçe Tablonuzu Haftalık Oluşturun

İşletmenizi faaliyete soktuğunuz günden itibaren pozitif nakit akışınızı sürdürmek için harcadığınız her kuruşa dikkat etmelisiniz.

Bunu yapmanın yolu, farklı haftalık harcama kategorileri için ayrı “nakit cepleri” oluşturmaktır. Tabii, bu cepleri düzenli olarak güncellemelisiniz. Bu şekilde, tam olarak ne kadar harcadığınızı bilecek ve önümüzdeki hafta boyunca gerekli olmayanları azaltabileceksiniz.

Finansal dinamiklerinizi tahmin etmek için tüm harcama ve gelirlerinizi listelediğiniz benzer bir elektronik tablo tutabilirsiniz:

Vergi Ödemelerinizi Takip Edin

Bir E-Ticaret işletmecisi olarak, ödemekle yükümlü olduğunuz çok sayıda vergi vardır. 

Muhtasar Beyanname

Muhtasar beyanname, yaptığınız bir ödeme çeşidi değildir. Ödemekle yükümlü olduğunuz vergileri beyan ettiğiniz resmî belgedir. Çalışanlarınıza ödediğiniz maaşlar, kira ödemeleriniz vb. harcamaların ve vergi kesintilerinin muhtasar beyannamede bildirmekle yükümlüsünüz.

Damga Vergisi

Her türlü resmi ve hukuki işlemi gösteren belgelerden alınan vergilerdir.

Katma Değer Vergisi (KDV)

KDV, tüm şirketlerin aylık olarak ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir. Bir ay boyunca E-Ticaret siteniz üzerinden yaptığınız tüm satış ve kestiğiniz faturalar üzerinden KDV ödemeniz hazırlanır. Yapmanız gereken KDV ödemesi, satışını yaptığınız ürünlerin ne olduğuna göre %1, %8 veya %18 oranlarında belirlenir.

Geçici Vergi Ödemeleri

Geçici vergiyi, peşin vergi olarak da duymuş olabilirsiniz. Üç ayda bir işletmenizin karı üzerinden hesaplanır. Tüm yılın ödemesinin tek seferde yapılması beklenmeden, üç ayda bir hesaplanarak tahsil edilir.

Yıllık Gelir Vergisi 

Gelir vergisi, işletmenizin elde ettiği kâr üzerinden hesaplanan bir vergi türüdür. Bu vergiyi ödemek için, öncesinde gelir vergi beyannamesi yapmanız gerekir. Ayrıntılı bilgi için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Yıllık gelir beyannamesi, mart ayının son iş gününe kadar yapılmalıdır. Gelir vergisi iki taksit şeklinde ödenir. 

İade Ödemelerinizi Dikkat Edin

Müşteri iadeleri ve ters ibraz (chargeback) ödemeleri, ayrı ayrı takip etmeniz gereken iki farklı harcama türüdür.

Mağaza İadeleri

E-Ticaret mağazanızın birkaç farklı iade politikası olabilir ve bu, muhasebe işlemlerinize etki edecektir:

  • İade tutarını gider olarak kaydedin ve borç hesapları listenize ekleyin.
  • Ürün size geri döndüğünde, iade işlemini “İadeler ve Ödenekler” altında kategorize edin ve gelirinizden düşün.

Ters İbraz (Chargeback) Ödemeler

Ters ibraz (chargeback) ödemeler satın alma işleminin, müşterinin itirazı sonucu iptal edilmesiyle işlem sahibinin bankasına yaptığınız ödemedir. Bir müşteri, yaptığı ödeme işleminde sahtekârlık olduğunu iddia ederek itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz sonucu, kart sahibine sorgusuz sualsiz ödeme yapılır. Ne yazık ki bu tarz ödeme kayıpları, tüm E-Ticaret kayıplarının %40 ila %80’inini oluşturmaktadır.

Kayıtlarınıza İşletmenize Uygun Şekilde Tutmayı Öğrenin

E-Ticaret Muhasebe Kılavuzu

Muhasebe, işletmenizin tam anlamıyla finansal hikâyesini anlattığınız mali kayıt tutma sanatıdır.  Mali durumunuzu ve vergi ödemelerinizi yetkililere bildirdiğiniz için, tüm iddialarınızın kanıtlarını saklamalısınız. 

E-Ticaret işletme muhasebeniz için aşağıdaki kayıtları saklamanızı tavsiye ediyorum:

  • Kestiğiniz makbuzlar ve faturalar
  • Bozdurduğunuz çekler
  • Önceki vergi beyannameleri
  • Banka hesap özeti
  • Banka ve kredi kartı ekstreleri
  • Çevrimiçi ödeme cüzdanlarınız için hesap özetleri
  • Kullandığınız muhasebe uygulaması kayıtları

Herhangi bir terslik yaşamamak için tüm bu kayıtları, en az üç yıl saklamalısınız.

Atmanız Gereken 3 Hızlı Muhasebe Adımı

Özellikle yeni başlıyorsanız, E-Ticaret mağazanız için az önce açıkladığım beş muhasebe görevini yerine getirmek biraz bunaltıcı olabilir. Şunu unutmayın ki, tüm bunlar için finans profesörü olmanız gerekmiyor. Kârınızı hesaplamak için abartılı nakit akışı tahminlerine ya da çok adımlı formüller kullanmanıza gerek yok. 

Muhasebe adımlarınızı basit ve işletmenize uygun olacak şekilde belirleyin:

  • Büyük masrafları takip edin
  • Vergiler için para ve zaman ayırın
  • Stok yönetiminize dikkat edin

Büyük Masrafları Takip Edin

Oluşturduğunuz bir Excel tablosuyla, haftalık olarak tüm normal hesap borçlarınızın düz bir kaydını tutun. Bu şekilde, her zaman ödemeleriniz ve elinizdeki parayı bileceksiniz. Elinizde kalan bütçeyi reklamlara daha fazla harcama yapma ya da daha fazla ürün stoklamak için kullanabilirsiniz.

Vergiler için Para ve Zaman Ayırın

Vergi ödemelerine hazırlıklı olmazsanız, ödeme süreci sizin için biraz sancılı olabilir. Küçük işletme sahiplerinin üçte biri, vergi beyannamesi hazırlamak için yılda 80 saatten fazla süre harcıyor. Yıl boyunca düzenli kayıtlar tutmak, bu süreyi tüm yıla yayabilmenizi sağlayacaktır.

Ne kadar para ayırmanız gerektiğine gelirsek, yıllık kârınızın yaklaşık %30’unu vergi ödemeleri için ayırmanızı tavsiye ediyorum.

Stok Yönetiminize Dikkat Edin

Her yıl perakende sektörü, satışı gerçekleştirilemeyen ürün stokları sebebiyle büyük kayıplar yaşıyor. Gereğinde fazla ürün stoklamak, başta likiditeniz olmak üzere tüm varlıklarınız ve kârınız için kötü sonuçlar doğuracaktır.

Aynı şey hammadde stoklarınız için de geçerlidir. Tüm stoku kullanacağınızı düşünmüyorsanız, gereğinden fazlasını satın almamaya özen gösterin. Depolama maliyetleri, toplu satın alma indirimiyle elde ettiğiniz kârdan daha fazlasına mal olacaktır. 

Bütçenize ve nakit akışınıza göre elinizde tutabileceğiniz, minimum ve maksimum stok hacminizi belirleyin.

E-Ticaret Muhasebe İşlemleriniz için 2 Önemli Tavsiye

E-Ticaret Muhasebe

E-Ticarette finansal durumunuzu belirlemek zahmetli ve yorucu bir iştir. Muhasebe takibinizi yaparken, işinizi kolaylaştıracak iki önemli öneride bulunmak istiyorum.

Mali Tablolarınızı İncelemek İçin Son Dakikaya Kadar Beklemeyin

Harcamalarınızı sınıflandırmak için ay sonuna kadar, hatta daha da kötüsü yılsonuna kadar kesinlikle beklemeyin. Elemeniz gerekecek binlerce kayıt arasından önemli bir belgeyi atlayabilirsiniz. Bu, vergi indirimi almak için göstermeniz gereken bir masraf olabilir. Daha da kötüsü, vergi beyannamenizde düzeltme gerektirebilecek büyüklükte bir eksiklik de.

Her ay ve her hafta, oturup tüm mali belgelerinizi incelemek için en az 2-3 saat zaman ayırın.

Zaman Eksikliğinden Dolayı Bir Şeyleri Gözden Kaçırmayın

Defterlerinizi aceleyle hazırladığınızda, hatalar peşinizi bırakmayacaktır. Kayıtlarınızda hatalar olması, mali durumunuzda yanlış bir öngörüde bulunmanıza ve daha fazla vergi ödemenize sebep olabilir. Bu durumda vergi iadesi almak için yeni bir vergi beyannamesi oluşturmanız gerekir. Bu, zannediyorum ki yapmak isteyeceğiniz bir iş değildir. 

Manuel hataları ve tutarsızlıkları önlemek için kayıt tutma işleminizi sistematik hale getirin. Bunun için bir bütçe ayırabildiğiniz zaman bir mali müşavirler veya E-Ticaret muhasebesiyle anlaşın. 

E-Ticaret muhasebenizi takip edebilmek için, sertifikalı bir finans uzmanı olmanıza gerek yok. İşletmeniz için doğru sistemi ve size yardımcı olacak bir muhasebe uygulaması belirleyerek muhasebeyi sevmeyi öğrenebilirsiniz. Kâr ettiğinizi gördükçe, bu iş size çok daha kolay gelmeye başlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir