Rakiplerinize hakim olmak, pazara hakim olmak anlamına gelir. Bu durum, bulunduğunuz pazarda gerçekleşen değişiklikleri bilmeniz konusunda da size yardımcı olur.
Bulunduğunuz sektörde başarılı olmanın ilk ve en önemli adımı rakip analizidir.
E-Ticaret rakip analizi, rakibinizin sosyal medya hesaplarına ara ara bakmak veya web sitesine göz atmak gibi yüzeysel bir inceleme değildir. Doğru bir rakip analizi, rakiplerinizi her platformda sürekli takip etmekten geçer. Tıpkı, sevdiğiniz bir markayı veya kişiyi takip eder gibi rakiplerinizi de sürekli takip etmeli ve stratejilerine hâkim olmalısınız.
Rakip analizi için ihtiyacınız olan araçları, nelere dikkat etmeniz gerektiğini, analizde kullanabileceğiniz şablonu ve bu sürece yönelik size yol gösterecek kapsamlı rakip analizi yol haritasını sizler için hazırladık. Tüm bu detayları öğrenmek ve rakiplerinizi yakından tanıyabilmek için yazımızı okumaya devam edin.
Sizi Rakiplerinizden Ayıran En Büyük Farkı Bulun 🎯
- Rakip Analizi Nedir?
- E-Ticaret İçin Rakip Analizi Neden Önemlidir?
- Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
- Rakip Analiz Araçları
- Rakip Analizi Şablonu
- Rakip Analizinin Zorlukları
- Avantajlar
- Sık Sorulan Sorular
Ücretsiz: Rakip Analizi Şablonu
Aşağıda bulunan rakip analizi şablonunu indirerek, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirebilir, şirketinize nasıl bir avantaj sağlayacağınızı formüle etmeye başlayabilirsiniz.
ŞABLONU İNCELERakip Analizi Nedir?
Rakip Analizi, rakiplerinizin güçlü ve farklı yönlerini bulabileceğiniz bir yaklaşım türüdür. Analiz, markanızın doğrudan ve dolaylı rakiplerinin pazarlama, fiyatlandırma ve dağıtım gibi taktikleri nasıl uyguladıklarını tespit etmenize yardımcı olur.
Rakip Analiz Örneği
E-Ticaret Rakip analizi, rakipleriniz hakkında ne öğrenmeye çalıştığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir. Rakip analizini yapılandırmanın birçok farklı yolu vardır. Bu nedenle bu tür araştırmalarda sıklıkla görülen farklı bilgi türlerini öğrenmelisiniz.
Üst düzey bir e-ticaret rakip analizi yapıyorsanız, rakiplerin pazar konumlandırmasına dahil etmek isteyeceğiniz birkaç ana unsur olacaktır. Örneğin:
- Hedef kitlesi?
- Müşterileri kimler?
- Onları sizden farklı ve benzersiz kılan özellikleri nelerdir?
- Fiyat politikaları nasıl?
- Kargo gönderimi konusuna nasıl yaklaşıyorlar?
- Satış tarafında ön plana çıkan temel özellikleri ve faydaları nelerdir?
Bu soruların cevapları rakibinizi, sizden neyin ayırdığını bulmanıza yardımcı olacaktır.
Genel olarak rakip analizi, bir şirketin rakipleri hakkında neyi değerlendirmek istediğine bağlı olarak değişmektedir. Rakip analizine, aşağıdaki spesifik unsurları da ekleyerek daha detaylı bir inceleme gerçekleştirebilirsiniz.
- Web Sitesi Özellikleri (Arama Araçları, Ürün Resimleri, Tasarım / Düzen vb.)
- Müşteri Deneyimi Öğeleri (Ödeme İş Akışları, Müşteri Desteği, Mobil UX vb.)
- Metin Yazarlığı Taktikleri (Ürün Açıklamaları, Harekete Geçirici Mesajlar vb.)
- Sosyal Medya Yaklaşımı (Kullanılan Kanallar, Gönderi Sıklığı, Etkileşim vb.)
- İçerik Pazarlama Taktikleri (blog konuları, içerik türleri vb.)
- Pazarlama Taktikleri (Promosyon Türleri, İndirim Sıklıkları vb.)
- E-Posta ve SMS Pazarlama Yaklaşımı (Bülten, Terk Edilmiş Alışveriş Sepeti E-Postaları ve SMS’leri, Tanıtımlar vb.)
- Müşteri İncelemeleri (Ürünlerde Kullanılan Dil, Yinelenen Şikayetler vb.)
E-Ticaret İçin Rakip Analizi Neden Önemlidir?
Rakip analizi, size ve markanıza ne katacak?
Asıl konu şu: Rakiplerinizi tanımadan, onlarla etkili bir şekilde rekabet edemezsiniz. Sizi gerçekten farklı kılan şeyin ne olduğunu bilmiyorsanız kendinizi farklılaştıramazsınız.
Bolca rakibinizin bulunduğu dijital ortamda E-Ticaret sitesi kurma konusunda kararlı biriyseniz, atacağınız ilk adım aşağıdakilere dikkat etmek ve bunları en iyi şekilde tamamlamak olmalıdır.
- Daha bilinçli pazarlama kararları verin.
- Sektör trendlerini belirleyin.
- Rakiplerle kendi markanızı (ürün, fiyat, fotoğraf vb.) kıyaslayın.
- Benzersiz yönlerinizi bulun.
- Fiyatlandırmayı belirleyin. (üst düzey, düşük veya orta düzey)
- Müşterilerle iletişim kurmanın yeni yollarını keşfedin.
- Bir boşluk bulun ve üzerine gidin. (Biz buna +1 diyoruz 🙂 O sizi rakiplerinizden tamamen ayıracak tek şey! Maça 1-0 önde başlamanın en önemli yolu.)
Bir örneğe mi ihtiyacınız var? İşte rakip analizi konusunda muhteşem bir örnek:
Ücretsiz: İş Planı Şablonu
Plan yapmak ve buna uygun bir şekilde ilerlemek her süreçte olduğu gibi rakip analizinde de çok önemlidir. Aşağıda sunduğumuz ücretsiz iş planı şablonu sayesinde analiz sürecinizi daha planlı bir şekilde yönetebilirsiniz.
İş Planı: E-Ticaret Rehberi
İndirme Bağlantısını Şu Adrese Gönder
Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Rakip analizine hazır olduğunuzda aşağıda paylaştığımız adımları izleyerek ilerleyebilirsiniz.
Adım 1: Rakiplerinizi Belirleyin
Analize dahil edilecek ilgili rakipleri belirlemek için, Google ve Instagram platformlarını kullanabilirsiniz. Eğer sektörde belirli bir seviyeye ulaşmış bir markaysanız Ahrefs, Similarweb ve Semrush gibi araçları kullanabilirsiniz.
- Benzer türde ürün satanlar.
- Benzer hedef kitlelere sahip olanlar.
- Sektörde yeni ve deneyimli olanlar.
Rakip analizinin faydasını görmek istiyorsanız çeşitli rakiplerin listesini bir araya getirmenizi öneririz. Bunun için, 3 ila 7 ilgili rakipten oluşan bir liste oluşturmanız gerekmektedir.
Adım 2: Bir Tablo Oluşturun
Rakipler hakkında veri toplarken, verilere kolayca erişebileceğiniz ve güncelleyebileceğiniz bir tablo oluşturun. Bu tabloda, rakipleri aşağıdaki gibi farklı kriterlere göre karşılaştırmalısınız.
- Fiyat aralığı.
- Ürün teklifleri.
- Sosyal medya etkileşimi
- Potansiyel müşteri oluşturmak için kullanılan içerik.
- İlk ziyaretçi ve müşteri teklifleri.
- Karşılaştırmaya değer diğer özellikler.
Adım 3: Rakip Türlerini Belirleyin
Rakip listenizde yer alan markaları, birincil veya ikincil rakip olarak kategorize edin. Bu, işinizle nasıl ilişki kuracaklarını daha iyi belirlemenize yardımcı olacaktır.
- Doğrudan Rakip: Benzer bir kitleye benzer bir ürünü satan birincil rakipler. Örnek: Coca Cola ve Pepsi birincil rakiplerdir.
- Dolaylı Rakipler: Ürününüzün üst düzey veya alt sürümünü farklı bir kitleye sunan ikincil rakiplerdir. Örnek: Emporio Armani ve Hummel ikincil rakiplerdir.
- Üçüncül Rakipler: Aynı hedef kitleye pazarlama yapan ancak sizinle aynı ürünleri satmayan markalardır. Bunlar sizinle veya bir şekilde doğrudan rekabet ederler. Bu markalar gelecekte potansiyel ortağınız ya da rakibiniz olabilirler. Örnek: Powerade ve Nike.
Adım 4: Rakiplerinizin Konumunu Belirleyin
Konumlandırma, bir işletme için en ikna edici pazarlama aracıdır. İyi konumlandırma, bir hedef kitleyle bağlantı kurmanıza ve onları daha uzun süre tutmanıza yardımcı olur. Ayrıca mesajınızı, değerlerinizi ve genel iş stratejinizi belirler. İşte tam da bu yüzden rakiplerinizin konumunu anlamak çok önemlidir.
Kendinizi nasıl ayıracağınızı ve müşterilerinizin gözünde olumlu bir itibar oluşturmayı öğrenebilirsiniz. Farklılaşma aynı zamanda marka bilinirliğini artırmaya ve fiyatlarınızı belirlemenize yardımcı olur. Bu direkt olarak karlılığı da etkiler.
Konumlandırma ve mesajlaşmayı belirlemek için şu temel kanalları analiz edin:
- Sosyal Medya
- Basın Yayınları
- Web Sitesi
- Etkinlikler
- Mülakatlar
- Ürünler
Rakiplerinizin konumunu belirlerken kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Müşterilere hangi hikâyeyi anlatıyorlar?
- Ürünlerini nasıl konumlandırıyorlar?
- Şirket tanımı nedir?
- Benzersiz öğelerini nasıl tanımlarlar?
Rakiplerinizin takipçileri, müşterileri, çalışanları, ortakları ve hissedarları ile nasıl etkileşimde bulunduğunu anlayın. İletişim çerçevelerini belirleyebilirseniz, kendinizi farklı bir şekilde konumlandırabilir ve kendinizi rakiplerden ayırabilirsiniz.
Adım 5: Rekabet Avantajını ve Teklifleri Belirleyin
Rakiplerinizin mesajlarını anladıktan sonra, rekabet avantajlarına ve tekliflerine göz atın. Çoğu şirket, rekabet avantajlarını geliştirmeye yönelik kriterler üzerine kuruludur.
Örneğin, bir moda perakendecisinin rekabet avantajı, yüksek kaliteli, makul fiyatlı ürünler ve hızlandırılmış kargo hizmetleri olabilir.
Bir çevrimiçi eğitmenin, kendi sektörlerinde öğretim ve çalışma konusunda 20 yıllık deneyimi olabilir. Bunun gibi benzersiz satış önermelerinin kopyalanması kolay değildir ve bu durum bir işletme için marka bilinirliğini artırabilir.
Rakiplerinizin ürün ve hizmetlerine bakmak için zaman ayırın ve bunları kendi ürünlerinizle karşılaştırın. Müşterilerin neden şirketlerini seçtiklerini görmek için çevrimiçi incelemeleri okuyun. Benzer ürünleri daha düşük bir fiyata sunabilirler veya sürdürülebilirliğe odaklanmış olabilirler. Her iki durumda da, rekabet avantajlarını öğrenmek ve daha iyi bir şeyi nasıl sunabileceğinizi öğrenmek isteyeceksiniz.
Adım 6: Rakiplerinizin Ürünlerini Nasıl Pazarladığını Anlayın
Doğru Pazarlama, başarılı markaların en büyük sırrıdır. İyi bir teklif, giriş maliyetidir, ancak pazarlama sizi zirveye çıkarır. Ne yazık ki çoğu işletme, rakiplerinin pazarlamasını gözden geçirmekte başarısız oluyor. Herkesin Instagram’da olduğunu, Facebook reklamları yayınladığını ve sitelerini arama için optimize ettiğini varsayıyorlar.
Ancak rakiplerinizin ürünlerini nasıl pazarladığını anlamak farklı bir bakış açısı gerektirir. Hangi teklifleri tanıttıklarını, kişi listelerini nasıl oluşturduklarını, yönettiklerini ve içeriği çevrimiçi olarak nasıl dağıttıklarını öğrenmelisiniz
Yazılım ve araçlar aracılığıyla yaptığınız araştırmanın yanı sıra, rakip araştırmanızla da pratik yapmak iyi bir fikirdir. Potansiyel bir müşteri rolünü üstlenin ve rakiplerinizin pazarlama departmanında ne yaptığını kontrol edin.
Bunu Şu Şekilde Yapabilirsiniz:
- Haber bültenlerine kaydolmak.
- Bloglarına abone olmak.
- Onları sosyal medyada takip etmek.
- Alışveriş sepetinde bir ürünü terk etmek.
- Bir ürün satın almak.
- Push kanalların abone olmak.
- Web sitelerini ziyaret etmek.
Bu etkinlikleri yürütürken, gördüğünüz her taktikle ilgili notları ve bulgularınızı belgelediğinizden emin olun. Alışveriş sepetini terk etme yaklaşımlarını inceleyebilir ve sosyal medya (ve ötesinde) aracılığıyla nasıl destek sunduklarına bakabilirsiniz. Rakiplerinizin daha fazla müşteri çekmek ve satışları artırmak için kullandığı ilginç yaklaşımları ve stratejileri bu sayede öğrenebilirsiniz.
Adım 7: SWOT Analizi Yapın
Şirketinizin güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini listeleyen bir rakip analizi gerçekleştirin. Bu durum, rakiplerinizle markanızı karşılaştırmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede güçlendirmeniz gereken kısımları bulabileceksiniz.
Güçlü ve zayıf yönler şimdiye odaklanır. Bunlar, kontrol ettiğiniz öğelerdir ve zamanla değişebilir. Örneğin:
- İtibar
- Ürün Sunumu
- Ortaklıklar
- Fikri Mülkiyet
- Çalışan Sayısı
- Pazar Payı
- Varlıklar
- Trend
Fırsatlar ve tehditler kontrolünüzün dışındadır. Değişiklikler için plan yapabilirsiniz ancak bazı unsurları değiştiremezsiniz.
- Rakiplerin Ürünleri
- Ekonomi
- Tüketici Eğilimleri
- Yönetmelik
- Pazar Boyutu
- Piyasa Talebi
Yıllık olarak bir SWOT analizi yapmayı hedefleyin. Başabaş analizi yapmanıza yardımcı olur ve rekabet ortamını takip etmenizi sağlar. Sorunları önceden tahmin edebilir ve işinizde sürekli iyileştirmeler yapabilirsiniz.
Ücretsiz: SWOT Analizi Şablonu
Markanızın güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirleyerek işinizi geleceğe hazır hale getirmek için, aşağıda bulunan ücretsiz SWOT Analizi şablonunu kullanabilirsiniz.
ŞABLONU İNCELEMarkanızın güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirleyerek işinizi geleceğe hazır hale getirmek için, aşağıda bulunan ücretsiz SWOT Analizi şablonunu kullanabilirsiniz.
Rakip Analizi Araçları
Hangi rakipleri inceleyeceğinizi belirlediniz. Artık rakip analiziniz için araştırma ve veri toplamaya başlamanın zamanı geldi. İyi haber şu ki, bugün rakip analiziniz için veri toplamayı daha basit, daha verimli ve daha doğru hale getirebilecek birçok farklı araç ve yazılıma ulaşabilirsiniz.
Rakiplerinizin pazarlama yaklaşımının farklı yönlerine ilişkin temel bilgiler toplamanıza yardımcı olabilecek birkaç farklı kaynağa bakalım.
SEO Analizi
- Ahrefs: Herhangi bir URL’nin en iyi performans gösteren organik anahtar kelimelerini kontrol eder ve bu anahtar kelimelerle ilgili tahmini trafik raporlarını alır. Sadece bu kadarla kalmaz. Rakininizi bağlantı aldığı kaynakları ve web sitesinin sağlık durumunu da sunabilir.
- Alexa ve Similarweb: Kitle demografisini ve arama sıralamalarını tanımlamaya yardımcı olurlar.
TBM / Anahtar Kelime Performansı
- SimilarWeb: Bir web sitesi için tahmini aylık ziyaretler ve temel trafik kaynakları hakkında bilgi verir.
- SpyFu: Rakiplerinizin PPC kampanyalarında kullandığı en karlı anahtar kelimeleri araştırmanıza ve indirmenize yardımcı olur.
- SEMrush: Rakiplerinizin anahtar kelimelerini belirlemenize yardımcı olur, site denetimi yapar ve geri bağlantıları analiz eder.
Sosyal Medya Performansı
- RivalIQ: Rakiplerin sosyal kanallarda ne sıklıkla paylaşım yaptığını, ortalama katılım oranlarını ve en başarılı içeriklerini gösterir.
- Followerwonk: Takipçi demografisi, önemli etkileyiciler ve performans ölçümleri hakkında Twitter içgörüleri sağlar.
- Sprout Social: Rakiplerin sosyal kanallardaki sosyal performansı, etkileyicinin belirlenmesi ve raporlamayla ilgili karşılaştırmalar.
E-Posta Pazarlama
- Owletter: Gönderme sıklığındaki değişiklikleri analiz eder ve rakiplerin e-postalarındaki eğilimleri belirler.
- MailCharts: E-Postaları toplar ve e-posta gönderme sıklığı, konu satırı taktikleri ve daha fazlası hakkında bilgi sağlar.
İçerik Pazarlama Performansı
- BuzzSumo: Konular ve belirli rakipler için en iyi performansı gösteren içeriği ve toplam sosyal paylaşımları görmenize yardımcı olur.
- Geri Bağlantıları İzleyin: Birisi sizin içeriğinize ve rakiplerinize her başvurduğunda geri bağlantıların izlenmesine yardımcı olur.
- Feedly: Rakiplerin kapsadığı konuları tek bir yerde inceleyebilmeniz için içeriği yayınlandıkça toplar.
Bu kaynakları kullanarak rakibiniz hakkında veriler toplayın ve tüm bunları rakip analizi hesap tablonuza ekleyin. Böylece bulgularınızın tümünü tek bir alanda saklamış olursunuz.
Ücretsiz: Rakip Analizi Şablonu
Aşağıda bulunan rakip analizi şablonunu indirerek, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirebilir, şirketinize nasıl bir avantaj sağlayacağınızı formüle etmeye başlayabilirsiniz.
ŞABLONU İNCELERakip Analizinin Zorlukları
Artık bir rakibiniz değerlendirmeyi nasıl analiz edeceğinizi bildiğinize göre, topladığınız iç görülerden sıyrılabileceğinin farkında olmak için bazı ana tuzakların üzerinden geçelim.
Rakip Analizi Tek Seferlik Bir İşlem Değildir
Analizlerinizi yeniden gözden geçirmemek hatalı verilere ve kötü kararlara yol açabilir. İşletmeler sürekli olarak gelişmektedir. Bu nedenle rakiplerinizi düzenli olarak analiz etmeniz gerekmektedir.
Bulgulara Göre Hareket Etmelisiniz
Rakip analizi yapmak için çalışma yapıyorsanız, doğru bulgulara göre hareket ettiğinizden emin olmalısınız.
Bulgularınız etrafında stratejik bir plan yapın ve bu süreçte keşfettiğiniz benzersiz açıları ve pazarlama taktiklerini uygulayın.
Daha Çok Çalışmalısınız
Günümüzde rakip analizi etrafında veri toplama sürecini basitleştiren çok sayıda kaynakla birinci sınıf ve son derece doğru bir karşılaştırma yapmak her zamankinden daha kolay bir hale geldi.
Tekerleği yeniden icat etmeyin ve işleri zor yoldan yapmayın. Süreci hızlandıran ve işletmeniz hakkında bilgiye dayalı, veri destekli kararlar vermek için ihtiyaç duyduğunuz önemli bilgileri sağlayan araçlara yatırım yapın.
Hedef Belirlemelisiniz
Günümüzde rakip analizi etrafında veri toplama sürecini basitleştiren çok sayıda kaynakla birinci sınıf ve son derece doğru bir karşılaştırma yapmak her zamankinden daha kolay bir hale geldi.
Tekerleği yeniden icat etmeyin ve işleri zor yoldan yapmayın. Süreci hızlandıran ve işletmeniz hakkında bilgiye dayalı, veri destekli kararlar vermek için ihtiyaç duyduğunuz önemli bilgileri sağlayan araçlara yatırım yapın.
Doğru Zamanlama Yapmalısınız
Rakip verilerine bakarken, yaklaşımlarını tek bir sabit noktada incelemek yerine şirketlerin zaman içinde nasıl büyüdüğünü ve ilerlediğini araştırdığınızdan emin olun.
Bazen rakiplerinizin taktiklerini nasıl geliştirdiklerine dair bilgiler, ilk günlerde ne yaptıklarını (veya şu anda ne yaptıklarını) bilmekten daha yararlı olabilir.
Sonuç
Rekabet içerisinde olmak, başarılı olmanın anahtarıdır. Sürekli olarak rakip analizi yapmanız, rekabette zirvede olmanızı sağlayabilir. Yeni pazarlara girebilecek, yeni ürünler piyasaya sürebilecek ve rakiplerinizin müşterilerini takip edebileceksiniz.
Ek olarak bu tür analizleri profesyonel olarak yapmak isterseniz Ayhan Karaman’ın profesyonel dijital pazarlama eğitimini tercih edebilirsiniz. Şimdi ayhankaraman.com/dijital-pazarlama-egitimi bağlantısını ziyaret ederek eğitim detaylarını inceleyebilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.