E-Ticaret Sitenizin Hızı Nasıl Artırılır?

Bir E-Ticaret sitesi sahibiyseniz veya E-Ticaret sitesi sahibi olmak istiyorsanız önemseyeceğiniz ilk şey web sitenizin hızı olmalıdır. Yavaş bir E-Ticaret sitesi kullanıcılarınızın alışveriş yapmasını, site içerisinde rahat dolaşmasını engelleyebilir. Bu nedenle site hızını artırmalısınız. İşte sizler için site hızını artırma yöntemleri.

E-Ticaret Sitenizin Hızı Nasıl Artırılır?

Site Hızı Neden Bu Kadar Önemlidir?

Web sitesi hızı kullanıcı deneyimini tetikleyen en önemli faktördür. Kullanıcı deneyiminin iyi düzeyde olması web sitesinin hızlı ve anlaşılabilir bir web sitesi olduğunun göstergesidir. Bu nedenle E-Ticaret sitenizi yapılandırırken kullanıcıların anlayabileceği hızlı bir site olarak yapılandırmalısınız.

Hız, bir E-Ticaret sitesinin aramalardaki konumunu da etkileyebilir. Çünkü düşük hızlı bir web sitesi kullanıcı kaybetmenize neden olabilir. Yani düşük hızlı bir web sitesinde olabilecek trafik kaybı ve yüksek hemen çıkma oranından kaynaklı konum düşüşü yaşayabilirsiniz.

Google hız faktörünü bir sıralama faktörü olarak görüyor. Bunun göstergesi olarak PageSpeed Insight aracını gösterebiliriz.

Size kötü bir haberimiz var eğer E-Ticaret siteniz yavaş bir site ise hızlı bir şekilde yükselmeyi beklememelisiniz. Bu nedenle E-Ticaret sitenizin hızını sürekli test etmeli ve artırmalısınız. Web sitesi hızını artırmak ve yüksek tutmak için dikkat etmeniz gereken birkaç madde var.

E-Ticaret Site Hızı Nasıl Test Edilir?

E-Ticaret Site Hızı Nasıl Test Edilir?

E-Ticaret sitenizi hızlandırmaya başlamadan önce test etmelisiniz. E-Ticaret sitenizi test etmek hem hatalarını görmenizi sağlar hem de sitenizin iyi olan yönlerini görmenizi sağlar. Kullanımı basit ve ulaşılabilir araçlar sayesinde web site hızını test edebilir, gözlemleyebilir ve sonuca göre hızınızı artırabilirsiniz.

PageSpeed Insight, GTmetrix, Google Test my Site ve web.dev araçları bizim de önerdiğimiz, doğru sonuçları veren araçlar içinde yer almaktadır. Bu araçlar hem web site hızınızı ölçmenizi sağlar hem de web sitenizde bulunan hataları görmenizi sağlar.

Bu araçlar içinde özellikle, PageSpeed Insight ve GTmetrix araçlarını detaylıca inceleme ve öğrenmenizi tavsiye ederiz. Bu iki araç, sitenizde bulunan hataları çözüm yöntemleri ile birlikte sunduğu için site hızına yüksek fayda sağlamaktadır.

PageSpeed Insight aracı, web sitenizin hızına 0-100 arasında bir puan tanımlamaktadır Puanlamada 0 – 50 arası kötü, 50 – 80 arası ortalama, 80 – 100 arası da iyi olarak nitelendirilir. Burada site hızınızı 80 – 100 arasında tutmaya özen göstermelisiniz.

E-Ticaret Sitenizi Hızlandırmak İçin Yapmanız Gerekenler

E-Ticaret siteniz birçok nedenden dolayı yavaş olabilir. Bunların en büyük nedenleri görsel içeriklerden, yanlış hosting firması seçiminden, yanlış E-Ticaret altyapısı seçiminden, önbellekleme yapılmamasından ve HTML, CSS ve JS dosyalarının yüksek boyutlu olmasından kaynaklanıyor olabilir. E-Ticaret sitenizin hızını yukarıda belirtiğimiz hız ölçme araçlarından ölçebilir ve sitenizin hatalarını görebilirsiniz.

Hosting Firmanızı Doğru Seçmelisiniz

Hosting firması seçimi yapacakken, size en iyi performansı sağlayacak hosting firmasını seçmelisiniz. Ancak sadece en iyi performansı değil aynı zamanda güvenilir ve yüksek trafikte verimli çalışabilecek bir hosting firması seçmelisiniz. Yanlış hosting paketi seçiminden kaçınmalı sizin için en yararlı olan paketi seçmelisiniz.

Doğru E-Ticaret Altyapısını Seçmelisiniz

E-Ticaret mağazanızı destekleyebilen ve sürekli kendini geliştirebilen bir E-Ticaret altyapısı seçmelisiniz. Yanlış seçim yapmanız durumunda site hızınızı asla yükseltemeyebilirsiniz. Örneğin doğru bir altyapıya sahip bir E-Ticaret siteniz var ise görselleri optimize ettikten sonra site hızınız yüksek olacaktır. Ancak yanlış altyapı seçiminde site hızını ne yaparsanız yapın artıramazsınız.

HTTP İsteğini Azaltmalısınız

Yapılan çalışmalara göre bir web sitesinin yüklenme süresinin %80’lik kısmını, farklı bölümlerde kullanılan resim, görsel, CCS komutları ve komut dosyası indirme ile geçen süreyi belirler. Bu nedenle web sitesinin sahip olduğu http istekleri, yine web sayfaların hızlı açılmasındaki rol oynayan en büyük etkenlerden biridir.

Web sitenizi analiz ederken Google Chrome tarayıcısı sayesinde kaç tane HTTP isteği olduğunu görebilirsiniz. Analiz etmek için mouse ile sağ tık yapın, sırasıyla “İncele” ve “Network” seçeneklerine tıklayın. Açılan yeni pencerede HTTP istediğinin adı (name), boyutları (size), yüklenme süresi (time) karşınıza çıkar. İsteklerin sayısını azaltmak sitenizi hızlandıracağından, tüm dosyaları gözden geçirmeli ve gereksiz dosyaları kaldırmanız gerekebilir.

Görsel Boyutlarına Dikkat Etmelisiniz

Görsel içerikler bir E-Ticaret sitesi için olmazsa olmazdır. Ancak görseller sitenizin hızını düşürebilir. Sitenizin hızını artırmak için 200 KB boyutundan büyük görsellerden kaçınmalısınız.

Yüksek boyutlu görselleri tespit etmek için Screaming Frog aracını, görselleri optimize etmek için ise Tiny PNG araçlarını kullanabilirsiniz.

Yeni Nesil Görsel Biçimlerini Kullanabilirsiniz

Normalde bir E-Ticaret sitesinde varsayılan görsel biçimleri PNG ve JPEG’dir. Ancak artık tarayıcıların da desteklediği WebP formatı hem daha hızlı yüklenmesi hem de daha az yer kaplaması ile PNG ve JPEG’in önüne geçebiliyor. Bu nedenle E-Ticaret sitenizde WebP formatını kullanmanız dosya boyutlarında tasarrufa gitmenize ve sitenizin hızlanmasına yardımcı olabilir.

Önbellekleme Yapmalısınız

E-Ticaret sitenizin hızını artırmanın bir diğer yolu sitenizi önbelleğe almaktır. Önbelleğe alma, daha önce ziyaret edilen bir sayfanın verimli bir şekilde yeniden kullanılmasını sağlar. Önbellekleme yöntemi ile ilgili sayfaların bir daha ziyaret edildiğinde, verilere birincil depolama konumundan erişildiği için daha yüksek bir performans elde edilir. Bu nedenle önbellekleme kesinlikle kullanılmalıdır.

Önbellekleme kullanmak için özel bir E-Ticaret altyapısı kullanıyorsanız altyapı sağlayıcısı ile iletişime geçmelisiniz. Eğer WordPress altyapısı kullanıyorsanız cache eklentileri ile web sitenizde önbellekleme yapabilirsiniz.

HTML, CSS ve JavaScript Dosyalarını Küçültmelisiniz

E-Ticaret sitelerinde sıklıkla kullanılan dillerden olan CCS, HTML ve JavaScript dilleri bazen boyutları yüzünden fazla yer kaplayabiliyor.  Fazla yer kaplayabildiğinden bu dilleri kontrol etmeniz gerekebilir. HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını küçültmek için gereksiz yorumları, fazla boşlukları, fazla satır kesmelerini atmak ve kodda bulunan sınırlayıcıları engelleyerek hem kodun boyutunu hem de transfer edilmesi gereken veriyi azaltabilirsiniz.

Eğer WordPress E-Ticaret sitesine sahipseniz sizin için otomatik olarak küçültecek eklentiler mevcuttur. WordPress sizler için CSS, JavaScript ve HTML dosyalarını küçültebilecek eklentilerden bazıları WP Super Minify, Better Wordpress Minify, Autoptimize gibi minify eklentileridir.  Ancak dikkat etmelisiniz bu tarz eklentiler web sitenizde bozulmalara neden olabilir. Eklentiyi yükledikten sonra bozulma var mı yok mu kontrol etmelisiniz. Eğer bozulma varsa eklentiyi pasife çekmeniz gerekebilir.

HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını küçültmenin yanında bir de CSS dosyalarınızı birleştirebilirsiniz. CSS Dosyalarını birleştirmeniz veri okuma süresini hızlandıracağından web sitenizin hızı da artabilir.

Çok Fazla Sosyal Medya Butonu Koymamalısınız

Sosyal medya, marka bilinirliğini artırmayı sağlayan en önemli faktörlerden biridir. Fakat web site kullanıcılarınızı sosyal medya hesaplarınıza çekmek için kullandığınız sosyal medya butonları, sitenizin hızını olumsuz yönde etkileyebilir.

Kitlenizin olmadığı ve aktif bir şekilde yer almadığınız sosyal medya hesaplarını web sitenizden kaldırmak, sadece aktif olduklarınızı eklemek hızınızı arttıracaktır.

Video İçeriklerinizi Dış Platformlardan Kullanmalısınız

İçeriklerinizde video kullanıyorsanız bunu kendi E-Ticaret sitenizden değil Youtube, Vimeo gibi platformlardan sitenize çekip kullanmanız sitenizin hız için daha faydalı olacaktır. Bu şekilde yapmanız durumunda videolarınız yine sitenizden görüntülenecek ancak videolarınızın barınma yeri Youtube veya Vimeo gibi platformlar olacaktır

Veritabanı Optimizasyonu Yapmalısınız

Veritabanınızda kullanmadığınız, eskimiş veya işlevi olmayan tablolarınız birikmiş olabilir. Birikmiş tablolarınız gereksiz alan kaplar. Bu nedenle veritabanlanınızı sürekli kontrol etmeli ve gereksiz veritabanlarını temizlemelisiniz. Böylelikle site hızınız artış gösterecektir.

İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanabilirsiniz

Eğer E-Ticaret sitenize çok fazla kullanıcı çekmeyi planlıyorsanız CDN kullanmanız size fayda sağlayacaktır. CDN, site içeriğini kullanıcılara sumak için birden fazla sunucudan yararlanır. Bu yüzden CDN hız skorunuzu artırmada size yardımcı olabilir.

Burada verilen tüm maddeleri eksiksiz yaptınız ancak site hızınız hala istediğiniz sonuçları vermiyor mu? Site hızını daha fazla artırmak için PageSpeed Insight aracı veya GTmetrix aracında E-Ticaret sitenizi taratarak verilen hataları çözmeye çalışmalısınız.

Eğer bir geliştirici değilseniz yapmanız gereken işlem bir geliştirici bulmak olmalıdır. Hazır bir E-Ticaret paketi kullanıyorsanız bu konuda yazılım firmanızın destek ekibinden yardım alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir