14 Adımda YouTube Pazarlama

YouTube pazarlama her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Bildiğimiz üzere YouTube, Google’dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci arama motoru. Gün geçtikçe tüketiciler, daha fazla dijitale yöneliyor. Günümüzde dijitale girmeyen markalar, varlığını yeterince gösteremiyor. Dijitale olan yatırımlar arttıkça E-Ticaret sitelerinin de dijitalin her yönüne içerik üretmesi kaçınılmaz oluyor.

YouTube, sosyal medya platformlarının eğlenceli özelliklerini, Google’ın yoğun trafiği ve içerik sıralamasıyla birleştiriyor. YouTube’da içerik üreten, türkçe anlamıyla etkileyiciler dediğimiz influencerlar, youtuberlar bulunuyor. Bu da YouTube platformunun kişiler üzerindeki etkisini arttırıyor.

Bu kadar tercih edilen bir arama ağını E-Ticaret markanıza nasıl uyarlayabilirsiniz? Asıl soru bu! Bu içerikte size YouTube platformunu pazarlama aracı olarak nasıl kullanacağınızı anlatacağız. Bunun yanı sıra E-Ticaret YouTube kanalanıza fayda sağlayacak içerik önerilerimiz de olacak.

Ama önce YouTube pazarlama nedir? Biraz inceleyelim. Hazırsanız, başlayalım!

YouTube Pazarlama Nedir?

YouTube, video reklamları, video pazarlama gibi özellikleri sayesinde sıkça kullanılır. YouTube, pazarlama videoları dışında doğrudan reklam vermek amacıyla da kullanılmaktadır.

YouTube reklamları, YouTube videolarının arasına yerleştirilir ve en az 5 saniye izleme kuralı bulunur. Reklam videoları, en az 8 dakikalık videolar ve reklama izin veren kanal sahiplerinin videoları arasına yerleştirilir. Reklam, 5 saniye izlenir sonrasında ise “Reklamı Atla” seçeneği gelir.

Bu 5 saniyelik süreçte bile etkili reklamlar ile zihinlerde yer edinmek mümkündür. Reklamdan en yüksek verimi almak için ilk 5 saniyede izleyicinin dikkati çekilmeli, reklamı atlamaması sağlanmalıdır.

Özetlemek gerekirse; YouTube pazarlama, firmaların YouTube kanallarına etkili videolar yüklemesi ve YouTube reklamlarını kullanmasıyla firmalarını, ürünlerini, hizmetlerini tanıtması sürecine verilen isimdir.

YouTube Pazarlama Nedir?

E-Ticaret Firmaları Neden YouTube’a Yatırım Yapmalıdır?

YouTube’un en sık ziyaret edilen ikinci arama motoru olduğundan daha önce bahsetmiştik. Böylesine güçlü bir platformda içerik üretmeyen firmalar, pastadan büyük bir pay kaybediyorlar diyebiliriz. YouTube’a yatırım yapmak için pek çok sebep sıralayabiliriz. Bunlar:

  • Cisco’nun tahminine göre küresel trafiğin %82’si video akışlarından gelecek.
  • Doğru stratejiler ile YouTube’da sıralama almak Google’a göre daha kolaydır. Tabii bu durumun nişinize bağlı olarak değişkenlik göstereceği unutulmamalıdır.
  • YouTube kullanıcılarının %68’lik bir bölümü satın alma kararını vermeden önce o ürün ile ilgili videolar izliyor.
  • Reklama yatırım yapan küçük işletmelerin miktarı gittikçe artıyor.
  • Bir YouTube kanalı oluşturmak, işletmenizi hızlı bir şekilde ölçeklendirebilecek ek bir trafik kaynağı sağlamaya yarıyor.

Tüm bu faydalara baktığımızda, E-Ticaret markalarının YouTube’da hedef kitlesine uygun ve etkileyici içerikler yaratması; hem marka bilinirliği hem de satışlarına fayda sağlayacaktır.

E-Ticaret Firmaları YouTube’a Nereden Başlamalıdır?

YouTube’da oldukça fazla içerik üreticisi bulunur. Son yıllarda E-Ticaret markaları da YouTube’a mesai harcamakta, bu platform için içerim üretmektedir. Hâl böyle olunca YouTube’a yeni giriş yapan bir E-Ticaret markası nereden başlayacağına karar vermekte zorlanabilir.

Bu adımları kolaylaştırmak için size YouTube pazarlamada rehberlik edecek bir liste hazırladık. Şimdi bu maddeleri birlikte inceleyelim.

Bir Pazarlama Stratejisine Sahip Olun

Youtube pazarlamasında başarı olmak için ilk adım bir strateji belirlemektir. YouTube kanalınızda ne tür içerikler paylaşacaksınız? YouTube kanalınızı ne üzerine konumlandıracaksınız.

Örneğin bir kadın giyim markası olduğunuzu düşünelim. Moda, güncel trendler hakkında video üretmek markanızla bütünleşeceği gibi ,izleyicilerin de dikkatini çekecektir. Ya da daha niş bir alanda iseniz, mesela bir tesettür kadın giyim markanız varsa, muhafazakar giyime dair pek çok içerik üretebilirsiniz. Şal bağlama teknikleri gibi videolar klasik olsa da hâla tüketilen video türlerindendir.

Strateji belirmeye başlamadan önce, aşağıdaki soruların yanıtlarını kendinize veya YouTube yönetiminden sorumlu olacak ilgili ekibinize sormalısınız:

  • Hedef kitlemizi kimler oluşturuyor?
  • Hedef kitlemizin ürün ve hizmetlerimiz hakkında hangi bilgilere ihtiyacı var?
  • Hedef kitlemizin soruları veya sorunlarına nasıl çözüm üretebiliriz?
  • Hedef kitlemizin dikkatini nasıl çekebiliriz?
  • Bizi diğer video içeriği üreticilerinden farlı kılan ne? Bizi neden izlemeliler?
  • Hedef kitlemizin düzenli izleyici kitlesine dönüşmesi için neler yapabiliriz?

Tüm bu soruları yanıtladıktan sonra ekibinizle bir beyin fırtınası yaparak doğru stratejiyi oluşturabilirsiniz.

YouTube Stratejisi

Kusursuz Bir YouTube Profili Yaratın

Stratejinizi belirledikten sonraki ikinci adım, elbetteki bir kanal oluşturmak. Stratejinizi belirlediniz, sıra aksiyona geçmekte.

Potansiyel izleyici kitlenize ve YouTube algoritmasına yetkinliğinizi göstermek için, özenle hazırlanmış, dolu dolu bir YouTube profili hazırlamaya özen gösterin.

Harika bir profil yaratmanız, sizi diğerlerinden ayıracaktır. Başlangıç konumunda br kanal için profesyonel görünmenin tek yolu profesyonel bir profil oluşturmaktan geçer.

Profilinizde düzenlemeniz gereken faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kullanıcı Adı

Bu bölüm, izleyicilerin vidolarınızı izlerken göreceği isimdir. Bir E-Ticaret markası olarak kendi adınızla hesap oluşturmak en doğrusu olacaktır. Bu hem profesyonel görünmenizi hem de takipçilerinizin sizi kolayca bulabilmesini sağlar.

Profil Fotoğrafı

Kurumsal marka imajınızı korumak için marka logonuzu kullanmanızı öneririz. Google 800 x 800 piksel kare veya yuvarlak resim yüklemenizi önerdiği için bu kriterleri göz önünde bulundurarak profil fotoğrafınızı hazırlayabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı

Banner alanı, ikon dediğimiz profil fotoğrafınızın arkasında bulunan alana verilen isimdir. Bu alan, 2560 x 1440 piksellik görselden oluşur. Bu bölümün profesyonel durması önemlidir. Kurumsal kimliğinize uygun bir banner hazırlamalı ve bu alana yüklemelisiniz.

Bu alan için stok görseller ile harika tasarımlar hazırlayabilirsiniz. Sizin için derlediğimiz ücretsiz stok görsel kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.

YouTube Profili

Yukarıdaki örnekteki Melike Tatar markasını görüyoruz. Melike Tatar profili; doğru kurgulanmış, profesyonel bir yapıya sahip.

Açıklama

Bu alanda, kitlenize hitap edecek şekilde kanalınızın hangi konu üzerine kurulu olduğunu açıklamanız gerekir. YouTube algoritması, video açıklamalarını önemser. Bu sebeple profilinizde anahtar kelimelere yer vermeyi unutmayın.

Web Sitesi ve Diğer Sosyal Medya Hesapları

Kanalınızın hakkında bölümüne web sitenizin ve diğer sosyal medya hesaplarınızın adreslerini eklemeyi unutmayın. Bu sayede hedef kitlenizin diğer platformlarda da sizinle etkileşime girmesini sağlayabilirsiniz.

Videolarınızı YouTube ve Harici Platformlarda Tanıtın

Videolarınızı yayına aldıktan sonra ilk adımınız, bu videoyu tanıtmak olmalıdır. Videonuzu tanıtmanız için farklı sosyal medya hesaplarızından faydalanmanız gerekir. Özellikle videoyu ilk paylaştığınızda bunu yapmanız gerekir. Ne kadar kısa sürede etkileşim alırsanız o kadar iyi!

YouTube kanalızınızı yeni açtığınız için muhtemelen pek fazla izleyici kitleniz bulunmayacak. O yüzden diğer sosyal medya kanallarınızdan faydalanmanız gerekecek. Hedef kitlenize nasıl ulaşabilirsiniz? İşte birkaç öneri:

  • Videonuzun başlığından farklı olarak, diğer sosyal medya hesaplarınızda takipçilerinizin dikkatini çekecek başlıklar kullanın!
  • Videonuz ile aynı konuyu içerek bir blog yazınız varsa blog yazınıza video linkinizi yerleştirin.
  • Video içeriklerinize, diğer videolarınız için bir kart bırakın.
  • Hedef kitlenizin bir arada olduğu çevrimiçi topluluklarda yer alın. Yorum bırakın, beğeni yapın, onlarla etkileşime geçin.
  • Video içeriğinizi birden fazla kanalda gösterin. Hatta içerik konunuz uygun ise onları podcast’e dönüştürün.
  • Videonuzu yayınladığınız ilk gün, olabildiğince fazla tanıtım yapmaya özen gösterin.

Hedef Kitlenize Odaklanın

YouTube kanalızınızı büyütmek, sadece video yüklemek ile ilgili değil sabit bir izleyici kitlesi yaratmak ile ilgilidir. Sabit bir izleyici kitlesi oluşturmak için hedef kitlenize ve onların neye ihtiyacı olduğuna odaklanmalısınız. Bunun için sağlam bir strateji oluşturmanız gerekir. Strateji oluştururken şunlara dikkat etmelisiniz.

  • Hedef kitlenizin en sık sorduğu sorulara odaklanın.
  • Sorulara yanıt veren video içerikleri üretin.
  • Yorumları yanıtsız bırakmayın. İzleyicilerinize değer verdiğinizi gösterin.
  • Onlara ne tür içeriklerden hoşlandıklarını sorun.
  • Video listeleri oluşturun.

YouTube Hedef Kitlesi

Videolarınızı Takvimde Planlayın

Çevrimiçi topluluklarda, videonuzu paylaştığınız zaman dilimi önemlidir. İçerik takvimi oluşturmak, etkileşim sağlamak için yayın programızı düzenlemenizi sağlar.

Videolarınızın en çok izlendiği gün ve saatleri belirleyerek bu doğrultuda bir planlama yapabilirsiniz. YouTube analizlerinizi inceleyerek de bu noktada düzenlemeye gidebilirsiniz. YouTube analizleri, size takipçilerinizin YouTube’da en çok vakit geçirdiği zaman dilimi hakkında bilgi verir. Ayrıca bu bölümden hedef kitlenizin cinsiyet, yaş, coğrafi konum gibi genel bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

SEO Uyumlu İçerik Oluşturun

YouTube’un, Google gibi bir arama motoru olduğunu düşünürsek buranın da kendine has bazı SEO kuralları olduğunu söyleyebiliriz. YouTube’da sıralama almak için bazı temel SEO bilgilerine ihtiyacınız olacak.

Anahtar Kelimeleri Tespit Edin

SEO’ya uygun YouTube içeriği oluştururken ilk yapmanız gereken, anahtar kelime araştırması. Bu noktada Google Anahtar Kelime Planlayıcısı, YouTube arama önerileri, rakipleriniz, YouTube trendleri gibi pek çok alandan yararlanabilirsiniz.

Video içeriklerinize uygun olan anahtar kelimeleri tespit etmeli ve açıklamalarınızda, başlıklarınızda bu kelimelere yer vermelisiniz.

Video Başlıkları ve Açıklamalarını Optimize Edin

Video başlıklarınızı ve açıklamalarınızı videonuz ile en uyumlu şekilde belirleyin. Aynı zamanda video başlıklarınızın hedef kitlenizin o konu hakkında sorduğu soruları içermesine dikkat edin.

Videonuzun başlık ve açıklama kısmı  izleyicilerinizin ilk okuyacağı bölümlerdir. Bu yüzden maximum etkileşim alabilmek için gerekli düzenlemeleri tamamladığınıza emin olun.

Alt Yazı Ekleyin

Alt yazılar, algoritmanın içeriğinizi anlamasını sağlar. Algoritmalar henüz videoları izleyemedikleri için alt yazı yazmak, sıralamada yükselmenize fada sağlayacaktır.

Kartlar Oluşturun

İzleyicileri, diğer videolarınıza veya web sitenize yönlendirmek için kartlardan yararlanabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenizin sizinle daha uzun süre etkileşimde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Oynatma Listeleri Oluşturun

Kanalınız ile alakalı temel konular üzerine ürettiğiniz videolarınız için oynatma listeleri oluşturun. Oynatma listeleri, izleyicilerinizin aradığı videoları daha rahat bulmasını sağladığı gibi algoritmaya da olumlu katkıları bulunur.

Ayrıca videolarınız otomatik olarak oynatıldığında birbiri ile alakalı videolar, ard arda izleyicilerin karşısına çıkmış olur.

Aşağıdaki görselde Melike Tatar’ın kampanya videolarını bir arada topladığı, oynatma listesini görüyoruz.

Diğer İçerik Üreticiler ile İş Birliği Yapın

Çevrim içi satın alma alışkanlığı bulunan kişilerin %49’u içerik üreticilerin tavsiyelerini önemserler. Bu kişiler ile iş birliği yaparak markanızın daha fazla kişi tarafından duyulmasını sağlayabilirsiniz. Türkçe anlamıyla “etkileyiciler” yani influencerlar ile iş birliği yapmak son zamanlarda oldukça tercih edilen bir pazarlama türü.

Bu pazarlama türü de YouTube pazarlama gibi başlı başına bir alan. Bu konuda detaylı olarak ele aldığımız “Influencer Marketing” içeriğimize  https://www.dopinggo.com/blog/influencer-marketing/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

YouTube Reklamlarına Yatırım Yapın

YouTube reklamlarına yatırım yapmak, E-Ticaret markalarına katkı sağlar. YouTube reklamlarının Facebook reklamlarına oranla, ölçeklendirilmesi daha kolaydır ve hesabınızın askıya alınma ihtimali daha düşüktür. Bu da YouTube pazarlama noktasında size avantaj sağlar.

YouTube videoları arasında yayınlanacak reklam videolarınızı dikkat çekici bir şekilde hazırlamaya özen gösterin. Özellikle ilk 5 saniyede dikkat çekmeyi başarırsanız reklam videonuzun tamamını izletebilirsiniz. Bu sayede YouTube reklamlarını minimum bütçe ile yönetebilirsiniz.

Verilerinizi Analiz Edin

Yukarıda sıraladığımız tüm adımları tamamladıktan sonra sıra geldi analiz etmeye. Analiz, bir kere değil sürekli olarak gerçekleştirilmelidir. YouTube kanalınızı düzenli olarak analiz etmeli, hatalarınızı tespit ederek iyileştirmeler yapmalısınız.

Verilerinizi analiz etmek için YouTube Analytics’ten yararlanabilirsiniz. YouTube Analytics üzerinden hedef kitlenizin videolarınızı izlemek için ne kadar vakit ayırdığını, izleyicilerinizin nereden geldiğini, demografik özelliklerini öğrenebilirsiniz.

Sizler için YouTube pazarlama noktasında dikkat etmeniz gereken tüm detayları derledik. Merak ettiklerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Gelecek yazılarımızı takipte kalmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir