Instagram Reklamları Nasıl Oluşturulur?

Instagram reklamları nasıl oluşturulur? Bu yazıda detaylı bir rehber sunacağız. Giderek daha da büyüyen Instagram’da hala yerinizi almadınız mı? Bizce geç kalmadan yerinizi almalısınız. Bir E-Ticaret sitesi olarak instagram platformunda yerinizi aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey E-Ticaret sitenizin reklamını yapmak olacaktır. Instagram üzerinde en etkili reklamların nasıl oluşturulacağını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Instagram reklamlarına geçmeden önce instagram reklamlarının, türlerinin ve maliyetlerinin ne olduğuna bakmakta fayda var.

Instagram Reklamları Nelerdir?

Instagram reklamları, bir kullanıcının Instagram beslemesinde açılan gönderilerdir.

İşletme veya kişi reklamı içeriği Instagram’da göstermek için ödeme yapar ve buna genellikle bir “Sponsorlu” etiketi eşlik eder.

Gönderi reklamları genellikle carousel, hareketsiz görüntü, video veya slider şeklinde görünür.

Instagram reklamları “Şimdi Alışveriş Yapın” veya “Daha Fazla Bilgi Edinin” gibi bir harekete geçirici mesaj butonları de içerebilirler. Bu, kampanyanın amacına (yani trafik mi yoksa dönüşüm mü elde etmek istediğinize) bağlıdır. Asıl amacınız çıktığınız reklamın satışa dönmesi ise “Şimdi Alışveriş Yapın” butonu tercih edilmelidir.

Instagram Reklam Türleri

Instagram’da reklamlarınızı oluştururken tercih edebileceğiniz farklı reklam türleri bulunmaktadır. Reklamlarınızı, bu reklam türlerine göre optimize edebilir ve oluşturabilirsiniz. Reklam türleri aşağıdaki gibidir:

  • Hikaye Reklamları
  • Keşfet Reklamları
  • Koleksiyon Reklamları
  • Alışveriş Reklamları

Reklam maliyetleri ve reklam oluşturmaya geçmeden önce reklam türlerinin ne olduğunu tam olarak bilmelisiniz. O yüzden yukarıda ismini verdiğimiz reklam türlerini açalım.

1. Hikaye Reklamları

Instagram Hikaye Reklamları kullanıcıların hikayelere bakmaları arasında tam ekran olarak görünür.

Hikaye Reklamlarındaki harekete geçirici mesaj, kitleyi hikayenin altından “yukarı kaydırarak” alışveriş yapmaya veya daha fazlasını öğrenmeye teşvik eder. Ayrıca, reklamlar hedef kitlenizin dikkatini çekmek için video efektleri, yüz filtreleri ve çıkartma gibi Instagram hikayelerinin tüm özelliklerini kullanmanıza da olanak tanır.

2. Keşfet Reklamları

Instagram insanların ilgi alanlarıyla bağlantılı içerikleri keşfetmelerine olanak tanıyan bir “Keşfet” bölümüne sahiptir. Ancak Instagram Keşfet reklamları bu bölümde görünmez. Bunun yerine, yalnızca bir kullanıcı keşfet’ten bir resim veya video açtıktan sonra görüntülenecektir.

Keşfet reklamları ile ilgili en iyi şey ek bir reklam yerleşimi olarak keşfet seçeneğini belirleyerek yayın reklamlarının yanında yayınlayabilmenizdir.

3. Koleksiyon Reklamları

Instagram koleksiyon reklamları kullanıcıların ürünlerinizi görmesini ve satın almasını sağlar.

Kullanıcılar koleksiyondaki bir ögeye tıkladığında platform onları Instagram’da bir tür E-Ticaret vitrini olan Hızlı Deneyimlemeye yönlendirir. Koleksiyon Reklamları genellikle bir dizi ürün resmi veya video içerir.

4. Alışveriş Reklamları

Instagram ayrıca alışveriş yapılabilir gönderileri reklam olarak tanıtmanıza da olanak tanır.

Bu reklamlara dokunan kullanıcılar instagram’dan web sitenizdeki ürün sayfasına yönlenir. Daha sonrasında öne çıkan ürünü E-Ticaret sitenizden satın alabilirler.

Instagram işletme hesabına sahipseniz bu reklamları anında oluşturabilirsiniz.

Instagram Reklamlarının Faydaları

En basit düzeyde instagram reklamları yayınlamak ürünlerinizi geniş bir kitleye ulaştırmanın en etkili yoludur. Instagram’a her gün yaklaşık 500 milyon kişi girmektedir. Bu nedenle hedeflemeniz gereken büyük bir tüketici tabanı bulunmaktadır. Ayrıca instagram’ın kullanıcı sayısı gün geçtikçe artıyor. Yani instagram’da diğer sosyal medya platformlarına kıyasla daha iyi bir geri dönüş oranı elde edebilirsiniz. Instagram’da Facebook’a kıyasla 4 kat daha fazla etkileşim oluşturabilirsiniz.

Instagram kullanıcılarının yüzde 80’i uygulamayı kullanırken keşfettikleri bir şeye dayanarak satın alma kararı veriyor.  Bu da Instagram reklamları sayesinde işletmenizi insanların karşısına çıkararak satışları artırma fırsatınız olduğu anlamına gelir. Instagram reklamlarının tek faydaları bunlarla sınırlı değil ayrıca instagram reklamlarınızı Facebook Business Manager üzerinden reklam oluşturabilirsiniz.

Instagram Reklamlarının Maliyeti Ne Kadardır?

Instagram reklamlarının ne kadara mal olduğu sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Bu, tamamen sizin belirleyeceğiniz reklam süresi ve bütçesine bağlıdır. Bununla birlikte maliyetler hedeflenen yerler, haftanın günleri, seçilen demografik bilgiler, reklam yerleşimleri ve diğer faktörler arasında değişiklik göstermektedir. Aynı şekilde, platform bu süre zarfında daha yüksek etkileşim seviyeleri elde ettiği için Instagram reklamlarının fiyatı hafta içi artar.

Reklam yerleşimleri söz konusu olduğunda, Instagram feed reklamları yayınlamak diğer seçeneklerden daha pahalıdır.

Peki Instagram reklamcılığı için ne kadar bütçe ayırmalısınız? Instagram’da hedef kitlenizin ne kadarının yer aldığını düşünmeli ve ilk başta çok yüksek ödemeler yapmaktan kaçınmalısınız. Ardından her şeyi test etmeli ve işe yarayan kampanyaları kenara ayırmalısınız. Performansınızı ölçmek için Instagram Insights’ı kullanabilirsiniz.

Instagram Reklamları Nasıl Oluşturulur?

Instagram üzerinde reklam oluşturabilmek için hesabınızın profesyonel hesap (işletme hesabı) olması gerekmektedir. Kişisel bir instagram hesabınız varsa bu hesapta reklam veremezsiniz. Hesap türünü değiştirmek için; Ayarlar -> Hesap -> Hesap Türünü Değiştir adımlarını takip edin. Bu alandan kendinize uygun bir iş alanı seçip işletme hesabına geçiş yaparak, reklam vermeye başlayabilirsiniz.

Instagram’ın kendine ait bir reklam oluşturma aracı yoktur. Ancak instagram’da reklam oluşturmanın iki farklı yolu vardır:

  • Instagram platformu üzerinden mevcut bir gönderiyi tanıtmak.
  • Facebook Reklam Yöneticisi aracılığıyla reklam oluşturmak.

Uygulama İçerisinde Instagram Reklamı Oluşturma

Instagram’da reklam vermeye başlamanın en basit yolu önceden oluşturduğunuz bir gönderiyi tanıtmaktır.

Yorum ve beğeni sayılarına bakarak en çok etkileşim alan gönderiyi seçin ve reklam olarak yayınlamak için sağ alt köşede bulunan mavi renkli “Tanıtımını Yap” butonuna tıklayın.

Tanıtım seçeneğini seçmeden önce Instagram işletme hesabı oluşturmanız gerekir.  Instagram işletme hesabı oluşturmak için öncelikle Insatagram hesabınız ile Facebook sayfanızı bağlamanız gerekmektedir.

Bir Instagram gönderisini ilk kez tanıtıyorsanız kampanyaları, doğrudan Instagram’da bulunan “İstatistikler” alanından takip edebilir ve yönetebilirsiniz.

Facebook Business Manager Kullanarak Instagram Reklamı Oluşturma

Instagram ve Facebook sıkı bir şekilde entegre olduğundan Instagram reklamlarınızı oluşturmak için Facebook Business Manager’i de kullanabilirsiniz.

Facebook Business Manager kitleleri özelleştirmenize olanak tanıyan inanılmaz derecede güçlü bir araçtır. Ayrıca  bir kampanya hedefi tanımlamak ve reklamlarınızın performansını izlemek için de kullanabilirsiniz.

Instagram hesabınızı Facebook İşletme Sayfanıza bağlamanız gerekir. İşte adımlar:

1) Facebook İşletme Sayfanızı açın.

2) Sayfa Ayarları kısmındaki Instagram’a gidin.

3) Mavi “Hesabı Bağla” düğmesini tıklayın.

Instagram Hesabı Bağlama

4) Instagram hesabınızın ayrıntılarını ekleyin.

5) “Kaydet” i tıklayın.

Bir kez yapıldığında Facebook, Facebook Business Manager’i kullanarak instagram reklamları oluşturmanıza ve yayınlamanıza izin verecektir.

Facebook veya Instagram reklamlarını hiç yayınlamayan tamamen yeni bir başlangıç ​​yaptığınızı varsayarsak, işte ilk Instagram reklam kampanyanızı oluşturmanın adımlarını size sunuyoruz.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Instagram Hedef Kitle Belirleme

Instagram reklamlarınızı oluşturmadan önce hedef kitlenizi belirlemeniz gerekmektedir. Unutmayın hedef kitleniz sektörünüze özel olmalıdır. Hedef kitlenizi oluşturmak için business.facebook.com adresinden Hedef Kitleler bölümüne giriş yapmalısınız.

Instagram Hedef Kitle Belirleme

Hedef kitleler bölümünde ilk hedef kitlenizi oluşturacağınızdan “Benzer Hedef Kitle Oluştur” seçeneğini seçmelisiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde reklamınız, sizin takipçilerinize benzer kişilere görünecektir.

Kaydedilen Hedef Kitle Oluştur seçeneği ise sıkça tercih edilen bir diğer kitle türüdür. Bu kitle üzerinden vereceğiniz reklamlar, tamamen sizin belirleyeceğiniz ilgi alanlarına uygun kişilere görünecektir. Öncelikle hedef kitlenizin adını belirlemelisiniz. Sonrasında ise hedef kitlenizin demografik bilgilerini, yaş aralığını, kullandığı dili seçmelisiniz. Eğer belirli bir konuma hitap ediyorsanız konumu değiştirebilirsiniz. Örneğin, E-Ticaret satışı yapan kadın butik markası iseniz konum olarak Türkiye’ yi seçmeli, yaş grubu olarak kendi ürün modellerinizin hitap edeceği en geniş yaş aralığını seçmeli, cinsiyet olarak sadece kadın seçmelisiniz. Detaylı hedefleme alanında ise farklı giyim markalarını ve kitlenizin ilgisini çekebilecek moda, bakım, makyaj, seyahat vb. gibi alanları eklemelisiniz.

Kampanya Oluşturma

Hedef kitlenizi oluşturdunuz. Şimdi sırada ilk instagram reklamınızı oluşturma zamanı geliyor. İlk instagram reklamınızı oluşturmak için Facebook Business Manager’da bulunan Reklam Yönetici’sine gitmelisiniz. Reklam Yöneticisinde “Yeni Kampanya Oluştur” seçeneğine tıklamalısınız.

Instagram Kampanya Oluşturma

Yeni kampanya oluştur seçeneğine tıkladıktan sonra oluşturacağınız kampanyanın amacını seçmelisiniz. Örneğin web sitenize trafik çekmek istiyorsanız Trafik seçeneğini, web sitenizde alışveriş artışı istiyorsanız dönüşümü seçmelisiniz.

Kampanya amacını seçtikten sonra yapmanız gereken Kampanyanıza, Reklam Setinize ve Reklamınıza isim vermektir.

Instagram Trafik Reklamı Oluşturma

Reklam setinizi isimlendirdikten sonra yapmanız gereken Kampanya bütçesi ayarlamak olacaktır. Kampanya bütçesini ayarlarken “Günlük Bütçe” ya da “Toplam Bütçe” seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.

İnstagram Kampanya Bütçesi Optimizasyonu

Kampanya bütçesini ayarladıktan sonra Reklam Seti ayarlarını yapılandırmalısınız. Reklam seti ayarlarında trafiği nereye çekeceğinizi, reklamınızın ne kadar süre yayınlanacağını, hedef kitlenizi ve kullanacağınız reklam alanını ayarlamalısınız.

Instagram Trafik Reklamı

Öncelikle hangi kısmın trafiğini artırmak istediğinizi seçmelisiniz. Sitenize mi, (Uygulamanız varsa) Uygulamanıza mı, Messenger’a mı yoksa Whatsapp’a mı trafik çekmek istiyorsunuz onu seçmelisiniz.

İnstagram Bütçe ve Plan Optimize Etme

Sonrasında ise reklamınızın başlangıç ve bitiş tarihini isteğinize bağlı olarak seçebilirsiniz.

İnstagram Hedef Kitle Seçme

Hedef Kitle Bölümünde kaydettiğiniz hedef kitleyi kullanabilirsiniz ya da yeni bir hedef kitle oluşturabilirsiniz.

Instagram Reklam Alanı Seçme

Reklam alanları kısmında ise isterseniz tüm reklam alanlarını seçebilirsiniz. Ancak biz yazımızda Instagram reklam oluşturmayı anlattığımız için Instagram Reklam alanlarını seçeceğiz.

Reklam seti ayarlarını yapılandırdıktan sonra reklam ayarlarını yapılandırmalı ve reklamınızı oluşturmalısınız. Reklam ayarlarını yapılandırırken öncelikle kullanacağınız Facebook ve Instagram sayfalarını seçmelisiniz. Ardından oluşturacağınız reklamın formatının ne olacağını seçmelisiniz.

Instagram Reklamı Formatı Seçme

Burada oluşturacağınız reklamın formatının ne olduğunu seçebilir ya da Oluşturacağınız reklamda mevcut bir gönderiyi kullanabilir veya yeni reklam oluşturabilirsiniz.

İnstagram Reklam Bilgilerini Girme

Tüm işlemleri yaptıktan sonra Instagram reklamınızı kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Reklamınızı oluştururken ilgi çekici bir metin kullanmalısınız. Aynı zamanda isteseniz bir başlık da kullanabilirsiniz. Ayrıca görsel seçiminde de kaliteli ve ilgi çekici bir görsel kullanmalısınız. Harekete geçirici söz seçmeli ve yönlendirme hedefi seçmeyi de unutmamalısınız.

Artık E-Ticaret sitenizin reklamları instagram’da da yayınlanmaya hazır. Unutmayın oluşturduğunuz hedef kitleyi sürekli test etmeli ve geliştirmelisiniz. Umarız ki instagram reklamları E-Ticaret siteniz için yararlı olur. E-Ticaret ve içeriğimiz hakkında sorularınız varsa yorumlarda belirtmeyi unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir