7 Aşamada E-Ticaret Müşteri Sadakati Yaratın!

E-Ticarette müşteri sadakati oluşturmak, oldukça önemli bir faktördür. Yeni bir müşteri kazanmak yerine potansiyel müşterileri mevcut müşteri haline getirmek, her zaman daha kârlı bir yöntemdir. Ayrıca mevcut müşterileri de sadık müşterilere dönüştürmek, işletmeler açısından avantaj sağlamaktadır.

Müşteri ile marka arasında gelişen bağların kuvvetliliği, aylık veya yıllık satış oranlarında minimum dalgalanma yaşanmasını sağlamaktadır. Müşteri, satış öncesi ve sonrası hizmetler de dahil olmak üzere yaşadığı deneyimlerden ne kadar tatmin olursa sadık müşteri olma olasılığı da o kadar artacaktır.

Sadık müşteriler, ağızdan ağıza pazarlama olarak adlandırılan pazarlama türüyle sevdikleri firmaları çevresinde konuştukça firmaya olan talep de artmaktadır. Günümüzde bu ağızdan ağıza pazarlama türü internet ortamına da taşınmıştır.

Mevcut müşterileri sadık müşteriler dönüştürmek için bazı yöntemler bulunmaktadır. Şimdi bu yöntemleri detaylı bir şekilde inceleyelim.

1. Güvenilir Bir Marka İmajı Oluşturmak

Müşteri sadakati yaratabilmek için, E-Ticarete atılan ilk adımla beraber güvenilir marka imajının temellerinin de atılması gerekmektedir. Peki güvenilir marka imajı nasıl oluşturulur?

Güvenilir Bir Marka İmajı Oluşturmak

E-Ticaret sitelerinde güvenilir bir imaj yaratmak için temiz kodlanmış, güvenilir ve hızlı çalışan bir web sitesine ihtiyaç vardır. Kullanıcılar, tatmin olmadıkları bir siteye güven duymayacakları gibi o sitede gezinmek için çok fazla zamanlarını ayırmazlar. Kullanıcı, web sitede ne kadar uzun kalırsa satın alma olasılığı da o kadar artacaktır.

Hem web sitesinde hem de sosyal medya hesaplarında kullanılmak üzere ilgi çekici ve markayı temsil edecek bir logoya ihtiyaç vardır. Logo, markanın temsilidir. Bu sebeple iyi bir logo, olmazsa olmazdır.

Güvenilir bir imaj yaratmanın bir diğer adımı tutarlı davranmaktadır. Örneğin fiyatlandırma politikası uygularken çok uç noktalarda hareket edilmemelidir. Markanın belirli bir değeri ve tüketici zihninde oluşturduğu imajı bulunmaktadır. Örneğin marka, orta gelirli segmente hitap ediyorsa genel tutumu da bu şekilde olmalıdır.

Güvenilir bir marka imajı oluşturmak firma hakkında internette konuşulan tüm konular takip edilmeli, proaktif davranılmalı ve olabildiğince kullanıcılara cevap verilmelidir. Sosyal medyanın gelişmesi ile beraber interaktif iletişim artmıştır. Dolayısıyla karşılarında muhatap bulamayan kullanıcılar, firma hakkında olumsuz eleştiriler yaparak firmanın imajını zedeleyebilir. Takipçilere yanıt vermek bu noktada çok önemlidir.

2. Etkili Bir Sosyal Medya Yönetimi

Dijital çağın getirisi olan sosyal medya platformları, E-Ticaret markalarını yakından ilgilenmektedir. E-Ticaret markaları, sosyal medya aracılığı ile dinlemeli, geliştirmeli ve üretmelidir.

Etkili Bir Sosyal Medya Yönetimi

Firmalar, sosyal medya aracılığıyla tanıtım yapabilir, satışlarını arttırabilir, bilinirlik kazanabilir ve takipçiler ile iletişim kurabilirler. Sosyal medyanın E-Ticaret markalarına olan katkısı bu anlamda oldukça büyüktür.

Etkili bir sosyal medya yönetimi için birden fazla sosyal medya platformu, aynı anda kullanılmalıdır. Her markanın hitap ettiği kitle farklı olduğu için sosyal medya seçimi de bu doğrultuda yapılmalıdır.

Yaşlı bireylere hitap eden bir markanın instagram ve facebookta yer alması uygunken gençlere  hitap eden bir markanın instagram veya twitter’da yer alması uygundur. Markanın hedef kitlesinin demografik özelliklerine, alışveriş alışkanlıklarına göre kullanılması gereken platformlara karar verilebilir.

Peki sosyal medya hesapları etkili şekilde nasıl kullanılır? İlk kural, düzenli olarak içerik üretmektir. Sektörde bulunan en iyi rakipler incelenmeli ve onların paylaşım sıklığına göre bir yol haritası çizilmelidir. Örneğin rakip markalar günde ortalama 2 paylaşım yapıyorsa bu rakamın altına düşülmemelidir.

Etkili bir sosyal medya yönetiminde rakip analizi, olmazsa olmazdır. Rakiplerin paylaşım sayıları, tarzları ve etkileşimleri incelenmelidir. Rakip markalar taklit edilmemeli fakat iyi içerikler tespit edilerek daha iyi nasıl içerik üretilebileceğinin yolları aranmalıdır.

Düzenli paylaşılan bu içerikler, takipçilere hitap etmeli ve onların ilgisini çekmelidir. Artık sosyal medya kullanan firma sayısı çok fazladır. Onların önüne geçmek ve fark edilmek için kreatif içerikler üretmeli ve takipçilerin ihtiyaçlarına cevap verilmelidir.

Bir markaya ait sosyal medya hesabı sadece satış amacı gütmemelidir. Bir hesap, kullanıcıya ne kadar fayda sağlıyorsa (bilgilendirmek, eğlendirmek gibi) kullanıcının sayfayı takip etme olasılığı da o kadar artacak ve takipçiler zamanla müşteriye dönüşecektir. Bu yüzden E-Ticarette sadık müşteriler yaratmak için etkili sosyal medya kullanımı şarttır. 

3. Geri Bildirime Teşvik Etmek

Müşteri sadakati yaratmak için web üzerinde markaya ait paylaşılan içeriklere olabildiğince geri dönüş sağlanmalıdır. Müşteri geri bildirimden daha değerli bir data bulmak mümkün değildir. Birincil ağızdan talep veya beklentileri dinlemek, eleştiri almak, markanın kendini geliştirmesi açısından oldukça kıymetlidir.

Geri Bildirime Teşvik Etmek

Bu sebeple özellikle sosyal medyada paylaşılan içeriklerde mutlaka müşterileri yoruma teşvik etmelisiniz. Bu, samimi storyler aracılığıyla gerçekleştirilebileceği gibi anket, soru-cevap, test gibi story özellikleriyle de sağlanabilir. Canlı yayınlar yapılması ya da post açıklamalarında yorum teşvik edici ifadeler kullanılması da geri bildirim sağlayan yöntemlerdendir.

Ayrıca web sitesinde paylaşılan içeriklerde de mutlaka yoruma teşvik edici ifadeler kullanılmalıdır. Unutulmamalı ki internet tabanlı bir ticaret sisteminde tek bir strateji yetersizdir. İnternetin tüm kanallarına aynı özen gösterilmelidir.

Müşteri, ne kadar yakından tanınırsa o derecede kişiselleştirilmiş hizmet sunulur. Kişiselleştirilmiş hizmet sunulması da firma ile müşteri arasındaki bağın kuvvetlenmesini sağlar.

4. Müşterilere Sürpriz Hediyeler Vermek

Dijital ortamda düzenlenen çekilişlere hepiniz denk gelmişsinizdir. Bu yöntem, başlarda iyi bir takipçi kazanma fırsatı sağlasa da sadece takipçi kazanmanın markaya bir değer katmadığı fark edilmiştir.

Müşterilere Sürpriz Hediyeler Vermek

Kişilerin, bir markayı takip etmesi o firmadan alışveriş yapacağı anlamına gelmemektedir. Çekilişler sonuçlandığında kazanılan takipçilerin genellikle büyük bir çoğunluğu kaybedilmektedir.

Sosyal medya, takipçilerle sürekli etkileşimde kalmanın en etkili yoludur. Bu sebeple yapılan bir yoruma rastgele hediye vermek son zamanlarda popüler olmuş ve çekilişlere nazaran “iyi niyetli yaklaşım” olarak algılanarak olumlu geri dönüşler almıştır. Eğer siz de sadık müşteriler oluşturmak istiyorsanız takipçilerinizin sosyal medya hesaplarınızda da kalıcı olmasını sağlamalısınız. Onları hiç beklemediği anda ödüllendirmek, sürekli takipte kalmaları için etkili bir yoldur.

Sürpriz hediyeler vermenin bir diğer yolu da zaman zaman bazı siparişlerin yanında ek ürünler göndermektir. Bu, samimi bir şekilde özel bir not eşliğinde sunulabilir. Müşteri, o ürünü satın alırken böyle bir hediye ile karşılaşmayı beklememektedir fakat hediye ile karşılaştığında ister istemez markaya olan sempatisi artacak, daha fazla alışveriş yapacak hatta sosyal medya hesabında sizi etiketleyerek paylaşacaktır. Bu yöntem,mutlaka denenmelidir.

5. Sorunsuz Teslimat Süreci

2. Sorunsuz Teslimat Süreci

Teslimattaki gecikmeler müşterilerin çok sık şikayet ettiği konuların başında gelir. Müşteri deneyiminin iyileştirilmesi için mutlaka web sitesinde bir teslimat süresi tarihi belirtilmeli ve bu süre olabildiğince aşılmamalıdır.

Beklenenden daha geç teslim edilen ürünler, müşteriler açısından hoş karşılanmamakta ve müşteri, belki de ilk defa alışveriş yaptığı o firmadan ikinci kez alışveriş yaparken çekimser davranmaktadır. Bu sebeple teslimat süresine sadık kalmak, oldukça önemlidir. Müşteri sadakati yaratabilmek için bu unsur oldukça önemlidir.

6. Blog İçerikleri İle Beslemek

Blog İçerikleri İle Beslemek

Sadık müşteriler oluşturmanın hatta yeni müşteriler kazanmanın etkili yollarından biri de kaliteli içerikler sunmaktır. Bu içerikler, E-Ticaretin bir gerekliliği olan SEO kurallarına uygun olarak yazıldığında yeni müşteriler kazanmaya da olanak vermektedir.

Sadece satış odaklı olan firmalar, kullanıcıya fayda sağlayan firmalara oranla daha geri planda kalmaktadır. Dolayısıyla tüketiciye fayda sağlayacak her içerik, müşteri ile firma arasındaki bağı biraz daha arttıracak, müşteri sadakati oluşturma noktasında destek sağlayacaktır.

7. İndirim ve Kampanyalar Oluşturmak

Özellikle özel günlerde birçok marka, büyük indirimler yapmaktadır. Özel günlerde düzenlenen kampanyalar zaten beklenen bir şeydir ve alışılmış bir durumdur.

İndirim ve Kampanyalar Oluşturmak

Kampanya planlarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, markanın değerini düşürmemektir. Markanın imajı dışında bir kampanya tasarlamanın artıları olmayacağı gibi eksileri olacaktır.

Doğru şekilde hazırlanan kampanyalar, sadık müşteriler yaratmak için oldukça iyi bir yöntemdir. Özel günlerin dışında beklenmedik anda kısa süreli yapılan kampanyalar da tüketicileri satışa teşvik etmektedir.

Siz de müşteri sadakati yaratmak için onları şaşırtmayı deneyebilir, beklenmedik anda beklenmedik kampanyalar ile karşılarına çıkabilirsiniz.

E-Ticaret hakkında tüm merak ettiklerinizi yorumlar kısmında sorabilir, varsa görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir