E-Ticaret Ödeme İşlemi

Online terimini gündelik hayatta hemen hemen pek çok eylemimiz için daha sık kullanmaya başladık. Hastane randevusu, yemek siparişi, alışveriş, taksi ve daha nice ihtiyaçlarımız için online seçenekleri tercih ediyoruz. 

Resmi olan kurumlar da dahil olmak üzere, kullanmayı tercih ettiğimiz platformların güvenilir olması tercihlerimizi doğrudan etkiliyor. Örneğin; iyi çalışmayan bir web sitesi, uygulama ya da canlı destek, bu noktada kullanıcılar olarak bizleri alternatif arayışına sürüklemektedir.

E-Ticaret kısmında ise bu süreç, satış öncesi ve satış sonrası olarak iki farklı kolda ele alınıyor.

Satış Öncesi Süreç

E-Ticaret Ödeme İşlemi

  • Web Site Tasarımı
  • Ürün Tanıtımı
  • Reklam
  • Ödeme
  • Muhasebe

Satış Sonrası Süreç

  • Ürün Tedariği
  • Kargo
  • Muhasebe İşlemleri
  • Satış Sonrası Destek

Yukarıda yer alan maddelerdeki her süreç, kendi içerisinde bir yapı zincirine sahiptir. Bu maddelerden E-Ticaret Ödeme İşlemleri, bu yazının ana konusunu oluşturmaktadır.

E-Ticaret içerisinde ödeme işlemleri, satış öncesi sürecin en önemli adımlarından birisidir. Potansiyel müşteri, sayfanızı inceleyerek belirli ürünler sepete yönlendirmesinin ardından, doğru güven ilişkisini ödeme yönteminde kurduğu taktirde alışverişi tamamlayacaktır. 

Güven ilişkisini doğru şekilde kurabilmesi adına, sitenin gereken güvenlik önlemlerine sahip olması gerekmektedir. Ödeme işlemi sırasında ziyaretçinin kredi kartı bilgileri, kişisel verileri gibi hassas verilere erişim sağlanacağı için kullanıcı deneyimini merkeze alarak bu düzenlemeleri oluşturmak gerekmektedir.

E-Ticaret Ödeme Yöntemleri

E-Ticaret içerisinde ödeme yöntemlerinin çeşitliliği ve güvenlik önlemleri, potansiyel müşterilerin kararlarını doğrudan etkileyebilmektedir. Çevrim içi alışveriş için sunulabilecek farklı ödeme yöntemlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Kredi/Banka Kartları

Kredi ve banka kartları, hem çevrim dışı hem de çevrim içi ödeme yapmanın en popüler ve basit yollarından biridir. Tüketiciler tarafından tercih edilen, en yaygın ödeme yöntemidir. Müşterileriniz kredi kartıyla olduğu gibi, banka kartıyla da ödeme işlemini tamamlamayı tercih edebilirler. Kredi kartı ya da banka kartıyla ödeme alabilmek için sanal POS altyapısına sahip olmalısınız.

Kapıda Ödeme

Kapıda ödeme seçeneği, müşteriler için avantajlı olsa da satıcılar için risk taşımaktadır. Kargo şirketinin alıcıyı bulamaması veya alıcının siparişi teslim almaktan vazgeçmesi gibi birçok riskli senaryo vardır.

Dijital Cüzdan Ödeme Yöntemleri

Bu gruba PayPal, Amazon Pay, Papara, Google Pay ve Apple Pay gibi cüzdanlar ve ödeme türleri dahildir. Dijital cüzdanların kullanımı büyük oranda akıllı telefonlar üzerinden mobil uygulamalar ile gerçekleştirilir.

Dijital Para Birimi

Çok az sayıda insan Bitcoin veya başka bir kripto para birimi ile ödeme yapmayı tercih etmektedir. Kripto para ile ödeme yapabilmek için, dijital cüzdan sahibi olmak gerekir. Şu an için sıklıkla tercih edilen bir ödeme türü olmasa da, gelecekte yaygın olarak kullanılacağını öngördüğümüzü söyleyebiliriz.

E-Ticaret Ödeme İşlemi Mantığı

Standart bir E-Ticaret modelinde, bir satış platformu içerisinde online mağazanızı oluşturabilirsiniz. Ürünlerinizi sergilenmesi, incelemesi ve sepete ekleyip sipariş verilmesi bu platform üzerinden yürütülür. Ancak, fiili ödeme işlemi genellikle bu platformun dışında gerçekleşir. Mağazanızdan yalnızca ödeme işlemi alanına bağlanılır ve işlemin gerçekleşmesi için gerekli tüm ayrıntılar gönderilir.

Ödeme işlemleri, E-Ticaret mağazanızdan bağımsız olarak çalışmaktadır. Temel olarak, yalnızca müşteri ödemeye hazır olduğunda etkinleştirilen ve ödeme yapılacak platform tarafından açılan bir sistemdir.

Bu işlemler, birkaç nedenden dolayı bu yolla yapılır:

Satıcılar için Daha Kolay ve Daha Güvenlidir

Bu model, satıcılar için oldukça güvenilir bir yoldur. Ödeme işlemlerinin güvende tutulmasını sağlayan unsur, harici bir ödeme işlemi platformunun olmasıdır. 

Yöntemler Zamanla Değişim Gösterir

İkinci neden ise, çeşitli ödeme mekanizmalarının, kurallarının ve düzenlemelerinin zaman zaman değişim göstermesidir. Bunu satıcılar manuel olarak yapsaydı muhtemelen oldukça fazla zaman kaybı yaşanacaktı. Neyse ki, bu işi sizin adınıza yapan bir ödeme platformu yardımınıza yetişiyor.

Müşterilerinize Güvenli Bir Deneyim Yaşatır

Son olarak bu ödeme yöntemi, müşterilerinizin gözünde daha güvenilir bir izlenime sahip olmanızı sağlar. Örneğin, kredi kartı bilgilerini Papara üzerinden paylaşmak, müşterilerinize kendilerini güvende hissettirir. Çünkü bu yöntem, henüz güvenmedikleri bir çevrim içi mağazaya bu bilgileri girmekten çok daha güvenli bir yoldur.

Ödeme işleminin site dışında olmasının en büyük avantajı, bu işlemlerle ilgilenmek için zaman ayırmayacak olmanızdır. Siz tüm enerjinizi, işinizi yapmaya ve satışlarınızı istediğiniz seviyeye çıkarmaya odaklanabilirsiniz.

E-Ticaret Ödeme İşlemi Unsurları

E-Ticaret ödeme işlemi sisteminin üç ana unsuru vardır:

  • Ağ Geçidi (Gateway)
  • Ödeme İşlemcileri (Processor)
  • Satıcı Hesabı (Merchant Account)

Ödeme Ağ Geçidi (Gateway)

Ödeme ağ geçidi, çevrim içi ödeme verilerini işlemciye güvenli bir şekilde ileten bir araçtır. Mağazanız ile müşterinizden ödemeyi alacak ödeme işlemcisi arasında bir aracıdır. Ödeme ağ geçidini, işletmeniz için çevrim içi bir satış noktası olarak düşünebilirsiniz.

Bir müşteri, ödeme ayrıntılarını girdiğinde, ödeme ağ geçidi bu verileri güvenli bir şekilde ödeme işlemcisine gönderir. (Bu, kredi kartı bilgileri veya başka bir ödeme yöntemi de olabilir.) Ödeme ağ geçidi kullanmanın başlıca avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Güvenlik 

Ödeme ağ geçitlerinin en önemli avantajı, E-Ticaret mağazanıza sunduğu güvenlik garantisidir. Bu sayede müşterileriniz, akıllarında hiçbir soru işareti olmadan alışverişlerini tamamlayabilir.

E-Ticaret, bir siber saldırı söz konusu olduğunda, müşterilere ait hassas bilgileri veri tabanında tuttuğu depoladığı için çok savunmasız bir sektördür. Ve tüm siber saldırıların %32,4’ü E-Ticaret sitelerine gerçekleştirilmektedir.

Bir ödeme ağ geçidi, işlem güvenliğini tüm yönleriyle sağlamaktadır. Ödeme sürecinde, herhangi bir güvenlik ihlali olmadan ödemelerin güvenli şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Ağ geçidi, müşterilerinizin tüm verilerini şifreler ve işlemciye SSL aracılığıyla gönderir. Ardından, ödemenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirlemek için ödeme işlemcisiyle birlikte çalışır.

Kolay Entegrasyon

Ödeme ağ geçitleri, çoğu popüler E-Ticaret platformuna kolayca entegre edilebilir. Örneğin Shopify, 100’ün üzerinde ödeme ağ geçidiyle entegre olabilir.

Ayrıca Amazon Pay, E-Ticaret mağazanız için harika bir eklentidir. Amazon’da depolanan ödeme ve nakliye bilgilerini otomatik olarak sisteminize yükler. Böylece ödeme sürecini hızlandırır ve dönüşüm oranınızı artırır.

7/24 Çalışır

Satış gerçekleştiğinde bilgisayarınızın başında olmanıza gerek olmaması, çevrim içi satış yapmanın en güzel yanıdır. Bu sistemde her şey otomatik olarak işlemektedir. 

Ödeme ağ geçitleri, 7/24 durmaksızın çalışır. Günün herhangi bir saatinde yapılan bir ödemeyi, her zaman sisteme işleyebilirler.

Çoklu Ödeme Seçenekleri Mevcuttur

Ödeme ağ geçidi, hem banka kartı hem de kredi kartı işlemlerini kabul etmektedir. Bununla birlikte, dijital cüzdan ödemelerinin yanı sıra hediye kartlarını da destelemektedir. 

Birden Fazla Para Birimiyle Çalışır

Hem yurt içi hem de yurt dışına hitap etmeyi planlıyorsanız, bu avantajın ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Yabancı para birimlerini destekleyen ve bu para birimleriyle işlem yapılmasına izin veren bir ağ geçidi seçmeyi değerlendirebilirsiniz. Ancak bu işlemlerin, ülkemizdeki ödeme işlemi maliyetlerinden daha pahalıya mal olacağını da bilmeniz gerekir.

Anlamlı Raporlar

Ödeme ağ geçitleri size ne zaman isterseniz gerçek zamanlı raporlar sunabilmektedir. Böylece işletmenizdeki satışların nasıl gittiğine dair verilere erişebilirsiniz. Bu raporlar, yürüttüğünüz kampanyaların sonuçlarını görebilmeniz için idealdir. Ayrıca bu raporlar, sezonluk satışlarınızı arttırmak için neler yapabileceğinizin farkına varabilmenizi sağlar.

Ödeme İşlemcisi (Processor)

E-Ticaret Ödeme İşlemi

Ödeme işlemcileri, satıcı tarafından kullanılan çevrim içi ödeme hizmetlerini sağlamak için arka planda çalışan finansal kuruluşlardır. Bu şirketlerin, genellikle doğrudan tüketiciler veya satıcılarla iş yapan diğer şirketlerle ortaklıkları vardır.

Ödeme işlemcisi, hem satıcı hesabına hem de ödeme ağ geçidine bağlanır. Bilgileri hızlı bir şekilde, iki yönlü olacak şekilde iletir. Ödeme işlemcisi, ödeme ağ geçidinden bilgileri alır, doğrular, işler ve ardından ödemeyi satıcının hesabına yatırır. Ayrıca, işlemin başarılı olup olmadığını ödeme ağ geçidine bildirir. Son kullanıcı için de güvenliği sağlar.

Ödeme işlemcisi seçimi, yalnızca finans uzmanınıza ait bir karar değildir. İyi bir dönüşüm oranı sağlamak için ödeme işlemcisi kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, seçim yaparken seçeneklerinizi detaylı bir şekilde değerlendirmenizi öneriyoruz.

Ödeme işlemcisi seçimi yaparken, dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

PCI Uyumlu Olmalılar

Kredi kartı bilgilerini kabul eden, işleyen, saklayan veya ileten her şirket güvenli olmalıdır. Seçtiğiniz şirketin, Kartlı Ödeme Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı (PCI DSS) ile uyumlu olması gerekir. Bu uyum, sizin ve ödeme işlemcinizin güvenilir olduğu anlamına gelir.

Ödeme işlemcilerini incelerken, PCI uyumlu olup olmadıklarını kontrol etmeyi unutmayın.

Hassas Ödeme Bilgileri için Şifreleme Yapmalılar

Müşterinizin ödeme bilgilerini güvenceye almak için, ödeme işlemciniz tokenizasyon kullanmalıdır. Özellikle müşterilerinizin ödeme bilgilerini saklamak ve ödemenin taksitlendirilmesine izin vermek istiyorsanız, bu özelliğe dikkat etmelisiniz.

Tokenizasyon, kredi veya banka kartı bilgilerinin alındığı an, bu bilgilerin işlemcinin tanıyabileceği bir şifreye dönüştürülmesi işlemidir. Yani, kart bilgilerinin rastgele karakterlerle gizlenmesidir. Bunu yaparak, kendinizin ve müşterilerinizin hassas ödeme bilgilerini bilgisayar korsanlarından korumuş olursunuz.

Kabul Ettikleri Ödeme Yöntemleri

En azından müşterileriniz için, ödeme işlemcinizin en önemli özelliğidir. Müşterilerinizin kullanmak istediği ödeme yöntemleri ile uyumlu bir şekilde çalışıp çalışmadığına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, Visa ve Mastercard tüm dünyada yaygın olarak kabul edilmektedir. 

Mağazanız daha pahalı ürünler satıyorsa, müşterileriniz taksitle alışveriş yapmak isteyebilirler. Satın alma işleminin başarıyla tamamlanmasını sağlamak için, müşterilerinize mümkün olduğunca çok seçenek sunmanız gerekir.

Aldıkları Ücret Tutarı

Büyük ihtimalle en çok merak ettiğiniz özellik, ödeme işlemcisinin size ne maliyette olacağıdır. Küçük bir işletme olarak, ödeme işlemciniz için astronomik ücretler ödemek hiç de anlamlı olmayacaktır.

Genelde şirketler, işlem başına sabit bir ücretin yanı sıra belli bir oranda yüzde talep ederler. Ancak bazıları, her işlemi ücretlendirmek yerine aylık ücret talep edebilir. Anlaşmazlıklar ve uluslararası ödemeler gibi işlemler için de ödemeniz gerekecek ek ücretler vardır. 

İşlem sayınızı bilmek, maliyetlerinizi tahmin etmeye ve E-Ticaret işiniz için doğru ödeme işlemcisini bulmaya yardımcı olmaktadır.

Satıcı Hesabı (Merchant Account)

Satıcı hesabı, bir banka hesabı türüdür. Bu hesap, işletmenizin ödeme işlemcisinden gelen kredi ve banka kartı ödemelerinin kabul edilmesini sağlar. Başarılı bir işlemden sonra, ödemelerin yatırıldığı yer burasıdır.

Ödeme işlemcisi düzeyinde bir işlem iptal edildiğinde, fonlar satıcı hesabına yatırılır. Oradan da, ana ticari banka hesabınıza aktarabilirsiniz. Satıcı hesaplarının olumsuz tarafı, bankadan onay alabilmenin her zaman kolay olmamasıdır. Satıcı hesabı açmak için evrak işleriyle biraz uğraşmanız gerekmektedir.

Satıcı hesapları isteğe bağlıdır, bir E-Ticaret işletmesi olarak sahip olmanız zorunlu değildir. Bir satıcı hesabına gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeden önce pazarınızı araştırmalısınız. Çoğu durumda, bu türde bir hesap açmanıza gerek yoktur.

Satıcı Hesabının Avantajları

Bazı işletmeler, tekliflerini kullanıcıların beklentilerine göre uyarlamaya yardımcı olmak için E-Ticaret satıcı hesaplarını kullanmayı tercih etmektedir. Bir E-Ticaret satıcı hesabı müşterileriniz için doğru dijital ödeme seçeneklerini sunmanıza yardımcı olmaktadır. Satıcı hesapları, çeşitli ödeme ağ geçitleriyle ilişkili ücretleri azaltmanıza da yardımcı olmaktadır.

E-Ticaret satıcı hesapları, hizmetlerini çok güvenli hale getirmeye odaklanmıştır. Bu sebeple, ödemeyi işlerken en yüksek dereceli şifrelemeyi kullanmaktadır. Bu, müşterilerinize kart işlemlerini tamamlamaları için en doğru ve güvenli ortamı sunabilmenizi sağlar.

E-Ticaret Ödeme İşlemi Unsurları Nasıl Birlikte Çalışır?

Online ödeme işleminin tüm faktörlerini açıkladığımıza göre sıradaki aşamaya geçebiliriz. Müşteriniz bir ürünü seçip ödemeye hazır olduğunda, az önce sıraladığımız üç öğenin her biri kendi görevini yerine getirir. “Alışverişi tamamla” dendiği andan itibaren, standart bir ödeme işleminin nasıl çalıştığına bir göz atalım.

  • Bir kullanıcı, çevrim içi mağazanıza girer. Bir ürünü ilginç bulur ve satın almaya karar verir. Satın alma butonuna tıklar ve ödeme süreci başlar. Karşısına çıkan ekrana, kart bilgilerini girer.
  • Müşterinin kişisel verileri ve kredi kartı bilgileri, ödeme ağ geçidi üzerinden gönderilir. İşlem ayrıntıları için satıcı kimlik numarası referans alınır. İşlem bilgileri, ağ geçidinden ödeme işlemcisine güvenli bir şekilde aktarılır.
  • Ödeme işlemcisi, müşterinin satın alma işlemini kredi kartı ağından kontrol eder. Bu kontrol, müşterinin yeterli bir bakiyesi ve geçerli bir kartı olup olmadığını öğrenmek için tasarlanmıştır. Ödeme işlemcisi ile müşteriye kredi kartını sağlayan banka arasında aracı görevi gören bir kredi kartı ağı vardır. Kredi kartı ağı, bankayı tanımlayan unsurdur.
  • Müşterinin kredi kartını sağlamış banka, ödeme talebini kabul eder veya reddeder.
  • Ödeme işlemcisi, sonuçları (onay veya ret) ödeme ağ geçidi aracılığıyla müşteriye gönderir. Böylece müşteri, işlemin onaylanıp onaylanmadığını satıcının web sitesinde görüntüleyebilir. 
  • Ödeme işlemcisi, parayı satıcının bankasına gönderir. Ardından satıcının bankası, bu parayı satıcının hesabına aktarır.

Tüm bu adımların en şaşırtıcı olan tarafı ise, tüm sürecin birkaç saniye içinde gerçekleşiyor olmasıdır.

E-Ticaret Ödeme Çözümleri

E-Ticaret mağazanızda, müşterilerinize sunabileceğiniz uluslararası veya yerli çok sayıda çözüm vardır. Bu çözümleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Visa ve MasterCard

Ana Kart

  • Türkiye’de ve dünyada en yaygın olan ödeme işlemcileridir.
  • Visa Avrupa, MasterCard ise ABD kökenli iki şirkettir.
  • Visa’nın kart numarası 4, MasterCard’ınki ise 5 ile başlamaktadır.

iPara

krem

  • Çoğunlukla E-Ticaret işlemlerinde tercih edilen çevrim içi ödeme yöntemidir.
  • Kullanıcılarına Sanal POS ve dijital cüzdan hizmetleri sunulmaktadır.

İyzico

İyzico

  • Türkiye’de geliştirilmiş popüler ödeme yöntemlerinden biridir.
  • 7/24 canlı destek sunulmaktadır.
  • Kart kullanmayı tercih etmeyen tüketiciler için, dijital cüzdan hizmeti teklif edilmektedir.

Papara

Papara

  • Çevrim içi ödemelerde ve para aktarımlarında tercih edilen bir ödeme yöntemidir.
  • İşletmeniz için toplu ve özel ödeme hizmetleri teklif edilmektedir.
  • Banka hesabına ücretsiz bir şekilde para transferi yapmaya olanak vermektedir.

paypal

paypal

  • 2016 yılında Türkiye’den çekilmiş olsa da, dünyada en çok tercih edilen ödeme yöntemlerinden biridir.
  • PayPal, kredi ve banka kartlarından ödemeleri kolayca kabul etmenizi sağlar.
  • Ödeme seçeneklerini genişletmenize olanak tanıyan, güçlü bir teknolojik altyapıya sahiptir.
  • PayPal aracılığıyla Facebook, Pinterest ve Instagram üzerinden de ödeme alma seçeneğini etkinleştirebilirsiniz.

Dijital mağazanızı başarılı bir şekilde işletmek için, E-Ticaret ödeme işleminin nasıl çalıştığını tüm detaylarıyla anlamak oldukça önemlidir. Müşterilerinize sunduğunuz ödeme yöntemleri, tüketicilerin alışveriş yapma kararını doğrudan etkilemektedir.

Ödeme işlemi detayları, ağ geçitleri, işlemciler ve satıcı hesapları doğal olarak ilk başta çok kafa karıştırıcı kavramlardır. Umarız hazırladığımız bu yazı, aklınızdaki soru işaretlerini gidermiş ve tüm sürecin nasıl işlediğine dair size iyi bir fikir verebilmiştir.

Sormak istediğiniz bir soru veya belirtmek istediğiniz bir fikir varsa, yorumlar bölümünde bizimle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir