Web Sitesi Olmadan E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-Ticaret denildiğinde ilk akla gelen, web sitesi üzerinden satış yapmak olsa da durum aslında tam olarak böyle değil. Çevrim içi satış yapmak için bir web sitenizin olması gerekmiyor. Peki web siteniz olmadan nasıl satış yapabilirsiniz? Bu içerikte sizinle tüm detayları paylaşacağız.

E-Ticaret dünyası, müşterilere farklı kanallardan ulaşmayı gerektirebilir. Her bir kanal, doğrudan olmasa da dolaylı yoldan satışları etkiler. Web sitesi bulunan markalar, sadece site üzerinden satış yapmak ile yetinmezler. Çünkü web sitesinin tek başına görünür ve fark edilebilir olması zordur. Bu yüzden desteklemek gerekir. En iyi destekleyici kanallar ise sosyal medya platformalarıdır.

Sosyal medya kanalları, destekleyici olmanın yanında tek başına bir satış platformu olarak da kullanılabilir. Bugün Instagram üzerinden satış yapan pek çok küçük işletme var. Örneğin Instagram, bunun için kendi bünyesinde pek çok fırsat sunuyor. Markanızı, ürünlerinizi duyurmak için içerik üretebiliyorsunuz. Kaliteli içerikler ile binlerce, milyonlarca insana ulaşabiliyorsunuz.

Ücretli reklamlar verebiliyorsunuz. Etkileme gücü yüksek olan içerik üreticileri ile iş birliği yapabiliyorsunuz. Marka bilinirliği kazanıyor, etkileşimlerinizi yükseltiyor ve beraberinde satışlarınızı arttırabiliyorsunuz. Sosyal medya aracılığıyla nasıl çevrim içi satış yapabilirsiniz? Web sitesi açmadan E-Ticaret yapmanın alternatif yolları nelerdir? Tüm bu detayları birlikte inceleyelim.

E-Ticaret için Web Sitesi Kurmak Gerekli mi?

Ürün ve hizmetinizi web sitesi dışında sosyal medya kanalları ve pazar yerleri aracılığıyla satabilirsiniz. Çevrim içi mağazanızı oluşturmak için tek bir seçenek yok. Mağaza kavramının anlam itibariyle ürün ve hizmetleri sergilemek olduğunu düşünürsek bunu yapmanın tek yolu web sitesi değildir.

Pazar yerleri ve sosyal medya ile de ürünlerinizi sergileyebilir, satış yapabilirsiniz. Ürünlerinizin fotoğraflarını ve detaylarını paylaşabilir, fiyatını belirtebilir, özelliklerini yazabilirsiniz. E-Ticaret pazar yerlerinde satış yapmak için bazı püf noktalar bulunur. Bu püf noktaları sizinle paylaşacağız.

Pazar Yerlerinde E-Ticaret

Trendyol, Hepsiburada gibi pazar yerleri ürünlerinizin Türkiye’nin dört bir yanına ulaşmasını sağlar. Bu pazar yerlerinin satıcılardan istemiş olduğu komisyonlar bulunmaktadır fakat web sitesi açmak gibi maliyetleri düşündüğümüzde avantajlı olabilmektedir.

Bu pazar yerlerinde rekabet olduğunu da unutmamak gerek. Bir ürünün yüzlerce alternatifi olduğunu düşünürsek bi rekabet içine girmemeniz imkansızdır. Aynı ürün satışı yaptığınız rakipleri inceleyerek fiyat, kalite gibi konularda planlama yapmanız mantıklı olacaktır.

Pazar yerlerinde direkt olarak keşfedilmeyi beklemek yerine sosyal medyada aktif bir yönetim planı oluşturarak takipçiler ve potansiyel müşteriler kazanabilirsiniz. Bu sizin, rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Tüm pazar yerlerinde tüm ürünlerin satışını yapmak mümkün olmayabilir. Örneğin Trendyol üzerinden en çok satan kategorilerden biri giyimdir. Eğer giyim üzerine bir markanız varsa Trendyol’da yüksek başarı elde etmeniz mümkün.

Hepsiburada’da elektronik ürünlerin satışı yüksek olduğu için bu kategoride ürün satışı yapmak istiyorsanız Hepsiburada’yı tercih edebilirsiniz. Pazar yerlerinin satış istatistiklerine bakarak ürünlerinizi nerede satacağınıza karar verebilirsiniz.

Ürünlerinizi pazar yerlerinde satışa sunduktan sonra yeterli sermaye ve bağlantı edinerek kendi web sitenizi açabilir ya da pazar yeri üzerinden satış yapmaya devam edebilirsiniz. Pazar yerleri üzerinden yapılan alışveriş oranı, yadsınamayacak kadar büyük. Bu yüzden mobil uygulaması ve web sitesi bulunan markalar bile pazar yerleri üzerinden satış yapıyor. Sosyal medya kanalları ile de destekliyor.

Sosyal Medyada E-Ticaret

Ne satmak istediğinizi biliyor ama bunu hangi sosyal medya kanalları üzerinden yapacağınızı bilmiyorsanız sizinle E-Ticaret yapabileceğiniz sosyal medya kanallarını paylaşacağız. Henüz ne satacağınıza karar vermediyseniz bu konuda yazdığımız detaylı içeriğe aşağıdan ulaşabilirsiniz.

E-Ticaret Sitenizde Ne Satabilirsiniz?

İster perakende ürün, ister dijital ürün, ister hizmet satıyor olun hedef kitlenize ulaşma noktasında sosyal medyadan yararlanabilirsiniz. Araştırmalara göre tüketicilerin %89’u sosyal medya üzerinden takip ettikleri markalardan ürün satın alıyor. Bu ciddi bir oran ve markanız için büyük bir şans diyebiliriz.

Instagram ve Facebook sayfanız üzerinden ürünlerinizin fotoğraf kataloğunu oluşturarak tüketicilerin ürünlerinizi seçmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için bazı teknik bilgiye veya zamana ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Web sitesi bulunmayan işletmelerde katalog oluştururken manuel ürün girişi yapılacağı için bu süreç, marka sahipleri tarafından zorlayıcı olabilmektedir. Katalog oluşturmak, Instagram üzerinden satış yapmak gibi konularda destek almak için https://www.dopinggo.com/ adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

E-Ticarette Hangi Sosyal Medya Kanallarını Kullanabilirsiniz?

E-Ticarette Hangi Sosyal Medya Kanallarını Kullanabilirsiniz?

Sosyal medya üzerinden satış yapılabileceğini öğrendikten sonra sıra geldi E-Ticaret yapılabilecek sosyal medya kanallarını karşılaştırmaya.

Facebook 

Günümüzde, dünyada 3 milyara yakın aktif Facebook kullanıcısı bulunuyor. Bu da büyük bir müşteri potansiyeli anlamına geliyor. Facebook mağazaları ile, web siteniz olmadan çevrim içi satış yapmanız mümkün. Web sitesi bulunan E-Ticaret siteleri de Facebook aracılığı ile satış yapmaya devam ediyor. Bu alana yatırım yapmak önemli.

Facebook’ta ürün satmanın iki yöntemi şunlardır:

  • Doğrudan Facebook’un kendi e-ticaret platformu üzerinden satış
  • Bir e-ticaret oluşturucu kullanma ve ürünleri bir Facebook mağazasına bağlama

Facebook Mağazası, işletmelerin ürünlerini Facebook’a yüklemelerine ve Facebook üzerinden satış yapmalarına olanak tanıyan işletme sayfasındaki özel bir sekmedir. Potansiyel müşteriler sayfanıza geldiğinde ürünlerinize göz atarlar. Beğendikleri bir şey görürlerse, satın alabilirler. Facebook Shop, envanterinizi düzenlemek ve müşterilerin en iyi tekliflerinizi keşfetmelerine yardımcı olmak için koleksiyonları ve “fiyatla karşılaştır” özelliğini destekler.

Bir e-ticaret oluşturucu kullanarak bir Facebook mağazası kurmak, ürünler doğrudan Facebook’ta listelenmediğinden biraz daha fazla zaman alır. Bununla birlikte, ürünler zaten listelenmiş olduğundan, perakendeciler daha sonraki bir tarihte devam edip kendi çevrimiçi mağazalarını oluşturmayı seçerlerse bu faydalıdır.

Instagram 

Instagram mağazası sayesinde ürünlerinize fiyat etiketi ekleyebilirsiniz. Müşterileriniz, bu fiyat etiketlerine tıklayarak bir açıklama sayfasına yönlendirilir. Bu sayfadan ödeme ağ geçidini kullanarak satın alabilirler.

Alışveriş yapılabilen 9 paylaşım yapıldıktan sonra, işletmeniz alışveriş sayfası ile doldurulur. Bu da daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanızı sağlar.

Alışveriş yapılabilir 9 gönderi yayınladıktan sonra, etiketli bir satın alınabilir öğeye sahip gönderilerin düzenlenmesine ve tanıtılmasına yardımcı olmak için işletme sayfanız bir Alışveriş sekmesiyle doldurulur. Bu, sizin için daha fazla potansiyel maruz kalma anlamına gelir!

Sosyal medyada satış yapmanın birçok faydası vardır:

  • Sosyal medya aracılığı ile geniş bir kitleye hitap edebilirsiniz
  • Hedef kitlenize doğrudan ulaşabilirsiniz
  • Müşterilerinizle duygusal bağ yaratabilirsiniz

Instagram üzerinden satışlarınızı arttırmanın yolu takipçilerinizle bol bol etkileşim kurmak. Etkileşim kurmanın en iyi yolu ise reelslar. Şu anki Instagram algoritmasının reelslar üzerine kurulu olduğunu düşünürsek hedef kitlenize ulaşmak için en iyi yol olduğunu söyleyebiliriz.

Instagram’da profesyonel satış yapabilmek için beş gereksinim bulunur

  • Hesap, ticaret politikalarına ve satıcı sözleşmesine uygun olmalıdır
  • Hesap bir işletme hesabı olmalıdır
  • Hesabın bağlı bir Facebook sayfası olmalıdır
  • Perakendeci öncelikle fiziksel mallar satmalıdır
  • İşletme hesabı bir Facebook kataloğuna bağlı olmalıdır

Bundan sonraki süreç oldukça kolay. Instagram hesabınızın “Ayarlar” bölümüne giderek “alışveriş” seçeneğini açmanız yeterlidir. Karşınıza Instagram hesabınızı bağlayabilecek katalogların listesi gelecektir. Burada bulunan uygun kataloğu seçerek “bitti” seçeneğine tıklayabilirsiniz.

TikTok

TikTok üzerinden bir mağaza açmak mümkün olmasa da Instagram ve Facebook kanallarını beslemek için kullanabileceğiniz bir kanaldır. TikTok üzerinden kendi kanalınızı açabilir, reklam vererek hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Alışveriş için web sitenize, web siteniz yoksa Instagram hesabınıza yönlendirebilirsiniz. TikTok’tan verim alabilmek için  yüksek takipçili TikTok içerik üreticileri ile iş birliği yapabilirsiniz.

TikTok’u markanızı tanıtmak için kullanmak istiyorsanız markanızı yansıtan bir ticari hesap oluşturmalısınız. Sonrasında ise markanıza uygun içerikler üreterek marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.  Başta da belirttiğimiz gibi TikTok, doğrudan satış yapmanıza olanak vermez fakat satış yaptığınız kaynakları besler.

TikTok üzerinden ölçümleme, hedef kitle analizi, performans ölçümleme gibi metrikleri inceleyerek pazarlama faaliyetlerinizin başarısını ölçebilirsiniz.

Web sitesi kurmadan nasıl çevrim içi satış yapabileceğinizi tüm detaylarıyla anlattık. E-Ticaret alanında destek almak için buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir